PRAVNI SAVJETI

Sadržaj ugovora o radu – obveze i zaduženja radnika

04.04.2009.
u 15:42
Pogledaj originalni članak

Zakon o radu propisuje, između ostalih odredaba, da ugovor o radu sklopljen u pisanom obliku odnosno potvrda o sklopljenom ugovoru o radu mora sadržavati uglavke o nazivu, naravi ili vrsti rada na koji se radnik zapošljava ili kratak opis ili popis poslova koje će obavljati.

Poslodavac je obvezan radniku u radnom odnosu dati posao, za obavljeni rad mu isplatiti plaću te što je preciznije moguće odrediti mjesto i način obavljanja rada kao i osigurati uvjete za rad. Navedeni uglavci o obveznom sadržaju ugovora o radu imaju svrhu utvrditi koje su radnikove obveze i zaduženja u radnom odnosu.

U slučaju da poslodavac traži od radnika obavljanje poslova koji nisu u opisu radnikova radnog mjesta, radnik i poslodavac svoje odnose pored postojećeg ugovora o radu mogu i trebaju regulirati obveznopravnim ugovorima kao što su ugovor o djelu, ugovor o nalogu ili ugovor o službi.

Ovisno o vrsti poslova te poslodavčevim potrebama, a uz dogovorenu primjerenu naknadu, radnik i poslodavac mogu nekim od pobrojenih ugovora regulirati svoje međusobne odnose u slučaju potrebe za obavljanjem poslova koji nisu predviđeni ugovorom o radu ili nekim drugim aktom kojim se određuju radnikovi zadaci unutar radnog odnosa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr