skroman napredak

RH 76. po konkurentnosti. Loši u porezima, dobri po broju mobitela

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
RH 76. po konkurentnosti. Loši u porezima, dobri po broju mobitela
07.09.2011.
u 14:05
Hrvatska je na začelju i po povjerenju javnosti u političare – 104. na svijetu, a po odljevu mozgova samo je 14 promatranih zemalja ocijenjeno lošije
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je treća najgora zemlja u svijetu prema visini poreza i načinu na koji se on troši. Svjetski ekonomski forum i Nacionalno vijeće za konkurentnost objavili su novu rang-ljestvicu najkonkurentnijih država svijeta na kojoj su Hrvatsku smjestili na 76. mjesto od 142 promatrane države. Simboličan je to skok za jedno mjesto, između Bugarske i Rumunjske, a daleko iza Češke, Poljske, Mađarske, pa i Slovenije.

U red bizarnosti ulazi informacija da je Hrvatska stekla čelnu poziciju prema tri elementa: utjecaju malarije na poslovanje, pojavnosti malarije i pojavnosti HIV-a! Kad je riječ o utjecaju tuberkuloze i HIV-a na poslovanje, poredak je malo lošiji, ali i dalje smo među prvih deset, a zemlja se ne treba sramiti ni broja pretplatnika mobitela – u čemu je 14. u svijetu. To vjerojatno veseli Ivicu Mudrinića, direktora Hrvatskog telekoma i predsjednika NVK, koji je danas predstavio rezultate rekavši da opća slika upućuje na stagnaciju. Pohvalno je i vrijeme potrebno za osnivanje poduzeća (21.) jer je Hitro.hr očito dao rezultata, a između 20. i 30. mjesta Hrvatska je i po broju fiksnih linija, kvaliteti cesta, smrtnosti dojenčadi, obrazovanju iz prirodnih znanosti, ali i po trošku protiv terorizma.

Rang-ljestvica rađena je na temelju statističkih podataka i razgovora sa 14 tisuća menadžera, a prema njoj najlošije su ocijenjeni razina i učinak poreza (140. od 142), troškovi poljoprivredne politike (139.), pravni okvir za strana ulaganja (138.), teret vladine regulative (137.) te suradnja poslodavaca i radnika. Hrvatska je na začelju i po povjerenju javnosti u političare – 104. na svijetu, a po odljevu mozgova samo je 14 promatranih zemalja ocijenjeno lošije.

Slovenija je na 57. i Crna Gora na 60. mjestu ispred Hrvatske, dok su Makedonija na 79., Srbija na 95. i Bosna i Hercegovina na 100. mjestu. Švicarska je i dalje svjetski lider, Singapur je pretekao Švedsku, Finska je četvrta, SAD peti, a Njemačka šesta najkonkurentnija država svijeta.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

NO
nonasur
14:28 07.09.2011.

To je JOŠ JEDAN znak da stagniramo. Hvala kosor hvala hdz. Dok se vas ne riješimo nema napretka!

SW
swimm
14:24 07.09.2011.

to je znak da nas vode Hdz stručnjaci :o

OB
-obrisani-
20:18 07.09.2011.

PIPO BRE SRBINE-nama ostaje utjaha da je srbija na 85 mjestu heheheheheehe cak je i albanija 8 mjesta ispred srbije juhuuuuuuuuuuuuuuuu