Počela berba

Rajčice se prije berbe vinu i do 15 metara u zrak

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
15.04.2015., Baranja, Mitrovac - Prva berba rajcica u najvecem plasteniku u Hrvatskoj koje je u vlasnistvu Belja.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
15.04.2015., Baranja, Mitrovac - Prva berba rajcica u najvecem plasteniku u Hrvatskoj koje je u vlasnistvu Belja.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
15.04.2015., Baranja, Mitrovac - Prva berba rajcica u najvecem plasteniku u Hrvatskoj koje je u vlasnistvu Belja.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
04.02.2014., Mitrovac - Staklenik Mitrovac najveci i najmoderniji je staklenik izgradjen u Baranji. Staklenik je dio projekta Mitrovac, koji je primjer odrzivog razvoja i ekoloski napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postroje
16.04.2015.
u 06:45
Lani je iz staklenika izneseno ukupno 2800 tona rajčice, a sve su prodane na hrvatskom tržištu
Pogledaj originalni članak

Srijeda je, dan kada Oršaja Turković postavlja lukove na biljke kako bi izdržale teret crvenih plodova. Da ih odmjeri, pogled mora podići tri i pol metra u visinu, no vinu se one i do 15 metara u zrak. Iznad glave joj lete stotine bumbara.

– Nije me strah penjati se po platformama. Ponedjeljkom motam biljke, utorkom skidam zaperke – opisuje Oršaja. Radno joj je mjesto u "svemirskom" stakleniku tvrtke Belje u baranjskom Mitrovcu. Najveći je to i najsuvremeniji, ističu, staklenik u Hrvatskoj. Ubrani su jučer prvi ovogodišnji plodovi.

– Brat ćemo ih četiri dana u tjednu, sve do prosinca – govori Robert Marković, rukovoditelj staklenika Mitrovac. Cijeli proces počinje nekoliko metara dalje, na farmi muznih krava. Iz izmeta se proizvodi bioplin, a od njega struja i toplinska energija koja zagrijava staklenik.

– Poredane su u 292 reda, u svakom su 432 biljke. Na svakoj je lani rodilo u prosjeku 19 kilograma rajčice – pokazuje Marija Drljepan Bilandžić. Uzgajaju ih u kokosovim jastucima u koje su, poput infuzije, zabijene kapaljke s hranom. Rastu trenutačno na osam "katova", deveti je još u cvatu. Biljke oprašuju nizozemski bumbari, 400 do 600 novih "uleti" u staklenik svakoga tjedna. Lete oko tri mjeseca, koliko im je životni vijek. Znaju i ubosti, no radnici ističu da su kao i sve druge životinje – nisu opasni ako ih se ne dira. Ukupno 2800 tona rajčice izneseno je lani iz staklenika, čime su im za 20 posto premašena očekivanja, a sve su prodane na hrvatskom tržištu. Kompleks s farmom krava, bioplinskom elektranom i staklenikom investicija je od 220 milijuna kuna, a zapošljava 100 radnika.

>> U Belju staklenik, farma i bioplinara za 220 milijuna kuna

>> 'U Hrvatskoj sam uspio i nema šanse da se vratim u Austriju'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

R0
R00kie
09:46 16.04.2015.

svaka im cast! proizvoditi u drzavi sa milijun parafiskalnih nameta mogu samo najuporniji. skidam kapu i kupujem vase proizvode!

KR
krumember
11:03 16.04.2015.

Reklama za Konzum,rajčice su bezukusno. Jedite sezonsko i domaće.

DA
damirtankovic
17:56 17.04.2015.

Bez okusa, mirisa, prave boje... To je opis povrća izraslog na tim "čarobnim vodicama" (čista kemija)! I onda se pitate otkud toliko umrlih od raka. Pa sva hrana nam je kontamirana sa takvim raznoraznim "sredstvima" . Btw, prek ceste mi je od prije 2-3 godine jagodnjak i kad sam videl kolko i kak često se špricaju, rekel sam da u moja usta više nejdu (inače nisam ni bil ljubitelj jagoda). To je nekaj prestrašno za videt kad se špricaju. A špricaju se obično u sumrak i po noći jer su ti otrovi tolko jaki da bi jagode izgorele da se špricaju po suncu. I još ih prodaju pod nazivom DOMAĆE jagode!? Zakonom bi trebalo zabraniti da se tak nazivaju! A tak je i sa svim drugim povrćem i voćem koje se proizvodi na veliko, otrova kolko hoćeš! Zato nema njupanja povrća i voća dok ga ne bum imal u svojem vrtu!