Proizvođači ogorčeni

Propadamo, od litre i pol soka država uzme pola

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Propadamo, od litre i pol soka država uzme pola
06.04.2013.
u 14:00
U zadnji čas i bez objašnjenja Vlada odustala od smanjenja trošarina na bezalkoholna pića i kavu
Pogledaj originalni članak

Od pompozne najave ministra Slavka Linića o smanjenju trošarina na bezalkoholna pića u četvrtak na sjednici Vlade nije ostalo ni “p”. Nakon mjeseci razgovora s proizvođačima Ministarstvo financija preko noći je promijenilo stav i s usvojenim prijedlogom Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića posebni porez na sokove zadržalo na 40 umjesto smanjilo na 30 kuna po hektolitru. Jedino što su voćni sirupi i dalje izuzeti iz posebnih trošarina.

Inzistiranje na zadržavanju postojeće stope samo dodatno otežava poziciju domaćih proizvođača bezalkoholnih pića koji se zbog visokih državnih nameta nalaze u teškoj i neravnopravnoj poziciji uoči ulaska na iznimno konkurentno tržište EU, tvrde u Gospodarsko-interesnom udruženju proizvođača pića (GIUPP). RH je, naime, jedina zemlja u regiji i jedna od rijetkih u EU u kojoj se i dalje plaća poseban porez na bezalkoholna pića, a taj porez u nas je čak 60 lipa u maloprodajnoj cijeni 1,5 litre bezalkoholnog pića. Pritom ukupni državni nameti čine otprilike 50% maloprodajne cijene 1,5 litre bezalkoholnog pića, što kompletnu domaću proizvodnju bezalkoholnih pića čini neodrživom na zajedničkom tržištu EU. Direktorica GIUPP-a Jasna Čačić kaže da će sve to rezultirati daljim padom proizvodnje te mogućim gašenjem proizvodnih pogona i gubitkom radnih mjesta. Apeliraju na Vladu da se porezno smanjenje ipak omogući izmjenama u saborskoj proceduri.

Zakonom su, čini se, zasad “nagrađeni” samo proizvođači tzv. coffee mixeva, kojima su trošarine pale sa 60 na 20 kuna po kilogramu.

>> Porez poskupljuje voćne sirupe i prijeti gašenjem radnih mjesta

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.