Ugroženo financiranje na burzama

Projekt unije europskih burzi pred fijaskom – probili sve rokove

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Projekt unije europskih burzi pred fijaskom – probili sve rokove
20.08.2018.
u 06:20
Svrha je najvažnijeg projekta Europske komisije na području tržišta kapitala olakšavanje i poboljšavanje prekograničnih ulaganja
Pogledaj originalni članak

Najvažniji projekt Europske komisije na području tržišta kapitala sve više “miriše” na potpuni fijasko. Kako su u petak naveli inozemni mediji, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis upozorio je da je projekt Unije tržišta kapitala (CMU), čiji je cilj ojačati financiranje kompanija putem burzi, u opasnosti zbog probijanja svih rokova.

Traži se brži tempo

Kako piše Financial Times, Dombrovskis je istaknuo kako cilj stvaranja Unije tržišta kapitala do kraja 2019. možda neće biti dosegnut. Projekt CMU namjerava olakšati i poboljšati prekogranična ulaganja, u čemu Europa zaostaje unatoč proklamiranoj politici slobodnog protoka kapitala koja je i u temeljima EU. Međutim, zakonodavstvo koje bi trebalo pratiti ovaj ambiciozni plan dobrano kasni, uključujući pojednostavljivanje procesa stečaja, razvoja paneuropskih mirovinskih fondova te stvaranje prekograničnog obvezničkog tržišta. Kako je istaknuo Dombrovskis, stvaranje CMU-a za Bruxelles je prioritet, ne samo na riječima već i u praksi.

– I dalje ostajemo pri ambiciji da imamo najvažnije sastavnice CMU-a do kraja mandata – objasnio je za FT Dombrovskis referirajući se na istek mandata sadašnje garniture u Europskoj komisiji u studenome iduće godine.

– I dalje smatramo da je taj rok realan, ali zahtijeva intenzivan rad. Svi zakonski prijedlozi potrebni za postizanje tog cilja na razmatranju su– kazao je Dombrovskis. Njegov stav poklapa se s pozivom osmorice ministara financija članica Europske unije koji su u srpnju istaknuli potrebu pojačanih napora u stvaranju CMU-a.

Mjere bez efekta

Međutim, iako projekt ima prioritetni status, od 13 zakonskih prijedloga predstavljenih Komisiji od 2014. godine, usvojena su samo tri. Kako u neslužbenom razgovoru tvrde predstavnici hrvatske financijske zajednice, malo je reći da projekt kasni.

– Europska komisija donijela je mjere koje su implementirane u naš novi Zakon o tržištu kapitala, ali te mjere nisu dovoljne da bi imale efekta na tržištu – objasnio nam je jedan financijaš. Razlog leži u tome što je Bruxelles dopustio previše razlika među europskim tržištima kapitala da bi mjere iz CMU-a polučile uspjeh.

No i europski dužnosnici koji su došli na tu ideju nemaju mnogo doticaja s praksom, ističu hrvatski financijaši. U zadnjoj fazi razvoja CMU-a predviđeno je stvaranje novog paneuropskog režima licenciranja financijskih kompanija te centraliziraniji nadzor financijskih tržišta na europskoj razini. Za trenutačni stupanj europske integracije možda ipak preambiciozno.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.