BISNODE WEEKLY OVERVIEW

Proizvođači vina zarađuju 155% više od uzgajivača grožđa

Foto: Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL
Proizvođači vina zarađuju 155% više od uzgajivača grožđa
18.09.2015.
u 18:23
Više od 5% zaposlenih u poljoprivredi bavi se uzgojem grožđa
Pogledaj originalni članak

S ozbirom na to da su proteklih nekoliko tjedana poljoprivredne aktivnosti usmjerne na berbu grožđa, tvrtka Bisnode pripremila je osvrt za djelatnost uzgoja grožđa te proizvodnje vina.

''Na temelju baze podataka od preko 300 milijuna zapisa o poslovnim subjektima, analiziran je broj zaposlenih, prosječan iznos neto plaća te je dan pregled iznosa investicija i vrijednost izvoza te usporedba sa sektorom poljoprivrede i prerađivačke industrije u cjelini.

U analizu su uključena poduzeća koja su obvezna predavati godišnja financijska izvješća, a među njima je 100 poduzeća registriranih za uzgoj grožđa te njih 222 čija je djelatnost u razredu proizvodnje vina od grožđa. Promatrajući na razini sektora djelatnosti, među poljoprivrednicima za uzgoj grožđa se specijaliziralo 3,77% poduzeća, od ukupno njih 2.655, dok je udio proizvođača vina 1,70% između 13.034 poduzeća u prerađivačkoj industriji.

Promatrajući iznos ukupnih prihoda, proizvođači vina zarađuju 155% više – njihovi ukupni prihodi su 2014. godine iznosili 744,1 milijun kuna, u usporedbi sa 291,5 milijuna kuna koliko su uprihodili uzgajivači grožđa. Promatrano na razini cjelokupnog sektora, udio ukupnih prihoda poduzeća koja se bave uzgojem grožđa je 1,86% u ukupnim prihodima cjelokupnog sektora poljoprivrede, a oni su u 2014. godini iznosili 15,6 milijardi  kuna. S druge strane, u prerađivačkoj industriji čiji su ukupni prihodi 160 milijardi, proizvođači vina sudjeluju s 0,47%.

Uzgajivači grožđa u prošloj su godini izvezli više od 8 milijuna kuna, dok je iznos investicija dvostruko veći i iznosi 16,4 milijuna. Promatrano na razini cjelokupnog sektora, investicije u poljoprivredi iznose 682 milijuna kuna, a vrijednost izvoza je 1,4 milijarde kuna. Proizvođači vina su u protekloj godini izvozili u vrijednosti od 35.7 milijuna kuna te investirali 29,5 milijuna kuna. Cjelokupna prerađivačka industrija je izvozila u vrijednosti od  59,6 milijardi kuna, a investirala 7,8 milijardi kuna.

Uzgojem grožđa se bavi njih 889, odnosno 5,13% svih zaposlenih u sektoru poljoprivrede. Njihova je prosječna neto plaća 3.913,00 kn, dok je prosječna plaća na razini cijelog sektora za 259,00 kn viša.

Zaposleni u proizvodnji vina s 1.586 zaposlenih čine udio od 0,70% u ukupnom broju od 227.227 zaposlenih u prerađivačkoj industriji, a prosječna neto plaća od 4.359 kn je svega 587 kuna niža od prosječne plaće u cijelom sektoru'', navodi u priopćenju Bisnode.

>> U prvih 8 mjeseci, broj novoosnovanih tvrtki je gotovo tri puta veći od broja ugašenih

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.