privatizacija?

Prodaja srpske Azotare loša je za našu Petrokemiju

Foto: 'nikola cutuk'
Prodaja srpske Azotare loša je za našu Petrokemiju
26.09.2012.
u 21:17
Prihvatljiv kupac za Petrokemiju bio bi netko s jeftinim pristupom plinu, primjerice lideri poput Yare ili Gazproma
Pogledaj originalni članak

Prodaja srpske tvrtke Azotara imala bi loše posljedice za hrvatsku tvrtku Petrokemiju zbog njezina vjerojatnog izbacivanja iz igre na regionalnom tržištu, a zbog čega bi morala razmisliti o privatizaciji.

Zbog problema s državnim financijama srpska vlada ovih je dana najavila prodaju svojih vrijednih kompanija, među kojima i Azotare. Već se nagađa da će kupac biti iz Rusije, uzmu li se u obzir dobre poslovne veze s tom zemljom, a i činjenice da je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije Gazpromnjeft. Prodaja Azotare značila bi dodatne značajne investicije i dizanje kapaciteta s obzirom na dostupnost jeftinog plina za tu tvrtku, kaže investitor Nenad Bakić, te tvrdi da bi to imalo posljedice za hrvatsku Petrokemiju koja bi zato također morala naći dodatni kapital.

– Ako se Petrokemija ne bi privatizirala i time se omogućile investicije u modernizaciju i povećanje kapaciteta kako bi se stekla prednost pred Azotarom, doživjela bi sudbinu Željezare Sisak – kaže Bakić. Pojašnjava kako usvojeni poslovni plan Petrokemije do 2017. pretpostavlja 80 do 100 milijuna kuna investicija u modernizaciju godišnje, odnosno više od 500 milijuna kuna u idućih pet do šest godina, a što se odnosi samo na nužnu tehnološku modernizaciju. – Evidentno je da Petrokemija taj novac ne može generirati iz poslovanja. Stoga je nužan kapitalni partner koji bi spasio tvrtku od zamiranja i omogućio joj napredak i zapošljavanje – ističe Bakić. Tvrdi da bi u privatizaciji Petrokemije idealni partneri bili globalni lideri u branši ili oni koji imaju pristup jeftinom plinu, koji je glavna sirovina. To znači netko poput globalnog lidera Yare ili ruskog Gazproma.

>>Kutinska Petrokemija kupila Luku Šibenik

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PR
propalismoFranjoskroz
21:59 26.09.2012.

he nakon jutarnjeg i večernji je na platnom spisku maga investitora

AM
amato
16:44 27.09.2012.

Neki ljudi u Petrokemiji očito su dobro uhljebljeni. Lijepo im je, ništa ne rade i imaju sigurnost. Nije ih briga za sutra, za njihovu i našu djecu. Gdje će oni raditi, ako Petrokemija ne bude ulagala u modernizaciju, u nove tehnologije, marketing, otvaranje novih tržišta, povaćavala kapacitete i to sve, i zbog toga malo po malo izumre, nestane s tržišta. Jer iz 1. srpnja 2013. na našem će se tržištu još jače osjećati proizvodi Jare i drugih, pa iz ove Azotare, koji će sigurno biti konkurentni i po cijeni i po kvaliteti. Gdje će onda biti naš i vaš Klaus i tvrdo sindikalno, radničko vodstvo. Vlada neće imati mogućnosti niti za subvencije niti za zatvaranje tržišta - zbog obveza prema EU. Ne kažem da ju treba pošto-poto privatizirati, ali, ni ovo nije riješenje.

NO
Nordovest
19:16 27.09.2012.

Srpska azotara imat će novog vlasnika, a naša ima stožer za obranu Petrokemije sa sindikalnim generalima na čelu, i veliku dudu kroz koju sišu sve nas.