Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prodaja srpske Azotare loša je za našu Petrokemiju

Prihvatljiv kupac za Petrokemiju bio bi netko s jeftinim pristupom plinu, primjerice lideri poput Yare ili Gazproma
26. rujna 2012. u 21:17 4 komentara 32 prikaza
'sis...140305...kutina...petrokemija snimio nikola cutuk'
Foto: 'nikola cutuk'

Prodaja srpske tvrtke Azotara imala bi loše posljedice za hrvatsku tvrtku Petrokemiju zbog njezina vjerojatnog izbacivanja iz igre na regionalnom tržištu, a zbog čega bi morala razmisliti o privatizaciji.

Zbog problema s državnim financijama srpska vlada ovih je dana najavila prodaju svojih vrijednih kompanija, među kojima i Azotare. Već se nagađa da će kupac biti iz Rusije, uzmu li se u obzir dobre poslovne veze s tom zemljom, a i činjenice da je većinski vlasnik Naftne industrije Srbije Gazpromnjeft. Prodaja Azotare značila bi dodatne značajne investicije i dizanje kapaciteta s obzirom na dostupnost jeftinog plina za tu tvrtku, kaže investitor Nenad Bakić, te tvrdi da bi to imalo posljedice za hrvatsku Petrokemiju koja bi zato također morala naći dodatni kapital.

– Ako se Petrokemija ne bi privatizirala i time se omogućile investicije u modernizaciju i povećanje kapaciteta kako bi se stekla prednost pred Azotarom, doživjela bi sudbinu Željezare Sisak – kaže Bakić. Pojašnjava kako usvojeni poslovni plan Petrokemije do 2017. pretpostavlja 80 do 100 milijuna kuna investicija u modernizaciju godišnje, odnosno više od 500 milijuna kuna u idućih pet do šest godina, a što se odnosi samo na nužnu tehnološku modernizaciju. – Evidentno je da Petrokemija taj novac ne može generirati iz poslovanja. Stoga je nužan kapitalni partner koji bi spasio tvrtku od zamiranja i omogućio joj napredak i zapošljavanje – ističe Bakić. Tvrdi da bi u privatizaciji Petrokemije idealni partneri bili globalni lideri u branši ili oni koji imaju pristup jeftinom plinu, koji je glavna sirovina. To znači netko poput globalnog lidera Yare ili ruskog Gazproma.

>>Kutinska Petrokemija kupila Luku Šibenik

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
  • propalismoFranjoskroz:

    he nakon jutarnjeg i večernji je na platnom spisku maga investitora

  • amato:

    Neki ljudi u Petrokemiji očito su dobro uhljebljeni. Lijepo im je, ništa ne rade i imaju sigurnost. Nije ih briga za sutra, za njihovu i našu djecu. Gdje će oni raditi, ako Petrokemija ne bude ulagala u modernizaciju, u nove ... prikaži još! tehnologije, marketing, otvaranje novih tržišta, povaćavala kapacitete i to sve, i zbog toga malo po malo izumre, nestane s tržišta. Jer iz 1. srpnja 2013. na našem će se tržištu još jače osjećati proizvodi Jare i drugih, pa iz ove Azotare, koji će sigurno biti konkurentni i po cijeni i po kvaliteti. Gdje će onda biti naš i vaš Klaus i tvrdo sindikalno, radničko vodstvo. Vlada neće imati mogućnosti niti za subvencije niti za zatvaranje tržišta - zbog obveza prema EU. Ne kažem da ju treba pošto-poto privatizirati, ali, ni ovo nije riješenje.

  • Nordovest:

    Srpska azotara imat će novog vlasnika, a naša ima stožer za obranu Petrokemije sa sindikalnim generalima na čelu, i veliku dudu kroz koju sišu sve nas.