Kolumna

Privatizacija CO-a nije upitna, nego način na koji je tvrtka vođena

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Privatizacija CO-a nije upitna, nego način na koji je tvrtka vođena
03.06.2015.
u 12:00
Tvrtka je pred javnosti šminkana napuhanom vrijednošću nekretnina
Pogledaj originalni članak

Je li prodaja Croatia osiguranja još jedan prljavi posao u nizu kriminalnih privatizacija ili tek dodatni poligon za zveckanje oružjem u predizbornoj utrci? Je li i u toj privatizaciji nešto trulo ili je CO odavno natruo državni mastodont kojeg je od potpune propasti spasio privatni vlasnik? O ovom prvom odlučit će pravna država, drugo će pokazati vrijeme.

Kao novinarka koja godinama prati njihovo poslovanje, mogu imati samo – mišljenje. Temeljim ga na promatranju menadžerskih vještina koje bi se mogle opisati stilom pijanih bogataša, osipanju tržišnog udjela, političkim uhljebljenjima i nikad odgovorenim pitanjima o tome koliko je zaposlenih otišlo u mirovinu, a koliko novih zaposleno. U vrijeme dok su bili državni. Samo nacionalni ponos sputavao je mene i brojne kolege da u jeku privatizacije ne upremo prstom i kažemo: pobrojite te kosture iz ormara pa da vidimo koliko stvarno ta naša imovina vrijedi. Napuhana vrijednost nekretnina samo je jedan od načina kojim je lažno šminkana pred očima javnosti, o čemu je osiguravateljsko tržište brujalo godinama. Kupoprodajna cijena uspoređivana je s onom koju je Uniqa platila za Basler čijem je portfelju vrijednost dizao golem udio životnih osiguranja kojima se CO baš i nije mogao hvaliti.

Zašto je država tako skupo platila savjetničke usluge, retoričko je pitanje. Moglo bi glasiti i zašto uopće konzultanti toliko naplaćuju svoje usluge. Valjda baš zato da netko ne kupi mačka u vreći ili da tog mačka bolje zakamufliraju... Zvuči mi kao da se revizija žali što je struja skupa. O tome derogira li jedan zakon drugi i što bi to drukčije odlučio Sabor u kojem Vlada koja je sklopila posao ima većinu nema se baš puno reći. Ovo nije ni prvi ni posljednji slučaj u kojem institucije vlasti različito tumače isto zakonodavstvo i već je sastavni dio pravosudnog folklora.

Žao mi je što se prodaje nacionalno blago. A tržište osiguranja to jest. Da imalo vjerujem da bi ga država vodila bolje od privatnika, podignula bih ruku za to. Ali mene ne muči ta transakcija, muči me već dugo način na koji je vođen CO.

>> HDZ: Istražite prodaju Croatia osiguranja! Eksperti: Dobar posao

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Chupacabra
Chupacabra
12:32 04.06.2015.

Eeee moja Valentina, koji članak... haha... Sve med i mlijeko i malo toga upitnom po tebi i tvojim nalogodavcima iz partije, koji te plaćaju da pišeš ovakav "kamilica" članak... Da si ti imalo, ali ono baš imalo, pa i laički, pratila ovu situaciju s CO naslov bi bio... FINI MEDIJA KAMILICA ZA PLJAČKU CO.... Ili... SDP PRESTIGAO HDZ U PLJAČKAMA ZA 300%... Tako nešto u tom stilu a ne ovako nešto napisati... Ma.... Ne zamjeram ja tebi, nego nama, koji to uopće čitamo...

BR
brancro
15:35 03.06.2015.

Mene muči "objektivnost" novinarke - drvenog advokata Partije. Toliku razliku u postignutoj cijeni jedne male osiguravajuće kuće (1% tržišta) u odnosu na Croatia osiguranje "stručno" objašnjava udjelom životnih osiguranja kod malog igrača?!?!?!

Avatar Zagor 74
Zagor 74
09:25 06.06.2015.

Evo još jedan desni povjesni komentar bez i jedne činjenice....ekipa, nema više komunista i partije...samo bilanca, prihod i dobit...koji od kada privatnik upravlja rastu! Jel to sam neki problem?