Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL Pripremite se na dodatne provjere u bankama

Pripremite se na dodatne provjere u bankama

02. 07. 2018. u 18:51 43
Provjere se odnose na sve transakcije iznad tisuću eura

Da bih roditeljima uplatila novac na račun, morala sam potpisati dva dokumenta, od kojih se jedan odnosi na potvrdu da nisam akter u politici, odvjetnik ili sudac, te ostaviti osobnu iskaznicu da je kopiraju.

Prijavili Vladu AZOP-u Blokirani: Obustavite slanje podataka utjerivačima dugova

Prije nekoliko mjeseci za istu transakciju nisam trebala
ništa od toga, samo znati broj računa na koji želim uplatiti – požalila nam se uznemirena čitateljica koja je u HPB-ovoj poslovnici u Zagrebu ocu uplatila na račun 8000 kuna. Da je uplatila 7000 kuna prošla bi, doduše, bez ove papirologije jer je limit koji zahtijeva novu proceduru – protuvrijednost od 1000 eura.

U ožujku hrabrije u dug Hrvati se ponovno zadužuju, građani uzeli milijardu kuna kredita

Provjera identiteta

Posljedice su to izmjena Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, zbog čega su banke dužne od klijenata tražiti dodatne provjere, uglavnom za gotovinske transakcije – uplate, isplate i prijenose s računa. Nije loše znati da se radi na sprečavanju pranja novca i terorizma, noistodobno je i smiješno vjerovati da se takve radnje mogu spriječiti propitivanjem klijenata jesu li politički aktivni.

Iz Splitske banke odgovaraju da su oni dosad imali čak i stroži prag za provođenje zaštitne procedure identifikacije klijenta – 5000 kuna, no uskoro će ga zamijeniti zakonom propisanim.

Istraživanje Hrvatske banke nisu uvjerene da se mogu oduprijeti konkurenciji u mobilnom plaćanju

U ostalim bankama koje su nam odgovorile, to je zakonski iznos od 7500 kuna, odnosno 1000 eura: u HPB-u, OTP-u, PBZ-u, Erste banci... Pojašnjavaju koje su najveće promjene za povremene, a ne stalne klijente banke: u Splitskoj banci pri uplati na račune drugih osoba za iznose do 4999 kuna radi se provjera identiteta uvidom u osobni dokument kako bi se provjerilo osobu koja
uplaćuje.

Izuzeća od provjere i kopiranja dokumenta su plaćanja za isporuku robe ili pružanje usluga – plaćanje komunalija: struje, vode, čistoće, računa kreditnih kartica, mjenjačke poslove i plaćanja poreza i kazni javnom tijelu. Za iznose od 5000 do 104.999 kuna, osim kopije dokumenta, klijent mora popuniti upitnik za PEP (politički izložene osobe), izjavu o porijeklu sredstava ako je “PEP” ili dolazi iz visoko rizičnih trećih zemalja.

Neovlaštene transakcije Blokirano je pola milijuna kartica – 5,7% ukupnog broja

Banka usto mora utvrditi obavlja li platitelj transakciju u svoje ime, kao zakonski zastupnik, opunomoćenik ili u ime druge osobe, a da nije njezin zastupnik niti opunomoćenik. Za iznose od 105.000 do 199.999 kuna potrebna je još i izjava o izvoru novca, a po potrebi i dokaz, dok je iznad 200 tisuća kuna dokaz uvjet, osim ako je izvor sredstava nedvojben i evidentan – tad je moguće potpisati samo izjavu o porijeklu novca. Dokaz koji se uvažava pritom može biti ugovor ili rješenje nadležne institucije temeljem kojih je stranka došla u posjed novca, kupoprodajni ugovor, isplatni listić druge banke...

Ekstra dobit Banke zaradile 1,43 mlrd. kuna – milijardu kuna više nego lani

Šira definicija

Za transakcije preko Western Uniona također se za iznose veće od 1000 eura traži ispunjavanje upitnika za PEP i kopiranje dokumenta. U RBA objašnjavaju da se, za razliku od prethodne definicije politički izložene osobe, koja je podrazumijevala samo visokorangirane strane javne dužnosnke, od 1. siječnja u tu kategoriju ubrajaju i domaći visokorangirani javni dužnosnici, ali i nižerangirani – općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici.

A s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji službeni popis dužnosnika koji su politički izložene osobe, banke se služe različitim metodama kako bi utvrdile koje se klijente može uvrstiti u tu kategoriju.

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 20:27 2. srpnja 2018.

    He he sitnu stoku provjeravaju za 1000 eura a Modrić i Lovren laganini prenesu 40 miliona i da nitko ne pita kome i zašto???

  • 19:29 2. srpnja 2018.

    Do 1000 eura je sve ok,od 1000 eura se provjerava,a od 500.000 eura se se pak opet nece provjeravat ;-)

  • 20:14 2. srpnja 2018.

    A zaštita podataka kod kopiranja osobne. A kazne su ......

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".