RAST OD 2,5 %

Prihodi od turizma u trećem kvartalu veći nego rekordne 2008

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Prihodi od turizma u trećem kvartalu veći nego rekordne 2008
05.01.2015.
u 14:23
Brojke pokazuju da je Hrvatska u svjetskim razmjerima sve konkurentnija destinacija, rekao je Lorencin
Pogledaj originalni članak

Prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih devet mjeseci 2014. godine prihodi od turizma iznosili su 6,77 milijardi eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 2,5 posto ili 168 milijuna eura, izvijestilo je danas Ministarstvo turizma. Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u u tom razdoblju iznosio je 20,9 posto, što u odnosu na isto razdoblje 2013. predstavlja blagi rast udjela od 0,7 postotna poena.

Nakon rasta prihoda u prvom i drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju 2014. godine, odnosno od srpnja do rujna ostvaren je ponovni rast te je zabilježeno 4,65 milijardi eura, što je u odnosu na prošlu godinu 2,8 posto ili 128 milijuna eura više.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je da su ostvareni prihodi od turizma u prvih devet mjeseci vrlo dobri.

– Porast fizičkih pokazatelja, odnosno dolazaka i noćenja je kao što smo očekivali, popraćen porastom prihoda od turizma. U periodu od srpnja do rujna, odnosno u trećem kvartalu 2014. ostvareno je više prihoda nego u istom periodu 2013., a što je čak i iznad rezultata ostvarenih u trećem kvartalu rekordne 2008. godine – poručio je Lorencin u priopćenju. Dodao je kako brojke pokazuju da je Hrvatska u svjetskim razmjerima sve konkurentnija destinacija te da aktivnosti i mjere koje provodi privatni i javni sektor imaju pozitivan utjecaj na turizam i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

TH
than
14:47 05.01.2015.

Rusimo sve turisticke i ine rekorde tolikom brzinom da je cak i kuna u sred turisticke sezone padala. Sve te njihove statistike mogu objesiti macku o rep, jer su upravo toliko i tocne. Kao sto je neko davno rekao. Postoji mala laz, velika laz i statistika.

LI
liskovaca
15:10 05.01.2015.

i kakve koristi od toga????? sustav poreza, prireza, kojekakve kazne i sl. je u službi hranjenja nakoćenih parazita sa državne sise! Paraziti imaju neutaživu glad za novcem! Dok je tako, nema nama naprijed!

Avatar imotska115
imotska115
15:14 05.01.2015.

Zasto nisi usporedio unatrag 30 godina tako da ti postotak bude jos bolji, neznam kome ti prodajes maglu.