Deloitteova analiza

Povjerenje u private equity fondove obnavlja se, ali sporo

Foto: arhiva vl-a
Povjerenje u private equity fondove obnavlja se, ali sporo
02.06.2010.
u 13:57
Broj sklopljenih poslova manji je nego prije dvije-tri godine, a proces sklapanja poslova i dalje teče sporije no ranije jer private equity fondovi i banke inzistiraju na što temeljitijem due dilligenceu.
Pogledaj originalni članak

Optimizam među stručnjacima za private equity fondove u srednjoj Europi na najvišoj je razini još od početka globalne ekonomske krize 2008. No, broj sklopljenih poslova manji je nego prije dvije-tri godine, a proces sklapanja poslova i dalje teče sporije no ranije jer private equity fondovi i banke inzistiraju na što temeljitijem due dilligenceu.
 Naglasci su to 15. izdanja Analize povjerenja u private equity fondove u Srednjoj Europi konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte. 

Istraživanje daje uvid u očekivanja stručnjaka za private equity za sljedećih šest mjeseci. Čak 96 posto ispitanika smatra da će se ekonomija u srednjoj Europi oporaviti ili barem ostati stabilna, ali da se neće tako brzo vratiti na stope rasta zabilježene u razdoblju 2006.-2007.

- Na globalnoj razini, ali i u srednjoj Europi prošla je godina donijela dosta izazova u private equity sektoru. No, stanje u 2010. djeluje puno optimističnije. Oporavak dionica na burzama i veća dostupnost izvora kreditiranja popravili su raspoloženje među stručnjacima za private equity - napominje Vladimir Milošević, partner u Deloitteovu odjelu za financijsko savjetovanje. Milošević smatra da bi se srednjoeuropska ekonomija trebala, kratkoročno gledajući, oporavljati bržim tempom nego ona u zemljama zapadne Europe. 

Tri četvrtine profesionalaca u private equity sektoru u srednjoj Europi izjavljuju da će se uglavnom usredotočiti na traženje prilika za nove investicije. Riječ je o daleko optimističnijem stavu no prije pola godine kad je polovica ispitanika pozornost uglavnom posvećivala upravljanju postojećim portfeljem. Čak 65 posto ispitanika predviđa da će se povećati razina aktivnosti spajanja i preuzimanja (M&A). Zaključak je istraživanja da će u sljedećih šest do 12 mjeseci trebati iskoristiti porast optimizma radi sklapanja novih, profitabilnih poslova koji će dodatno pridonijeti ekonomskom oporavku regije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.