Iz Vladinih mjera

Poslodavci: Poziciju HGK treba redefinirati

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Poslodavci: Poziciju HGK treba redefinirati
27.04.2010.
u 20:00
Krajnji je cilj da se Komora razvija po uzoru na one u nekim drugim zemljama i da bude istinski prozor hrvatskih poduzeća u svijetu. Naravno, tako bi HGK postao važan instrument gospodarske diplomacije, tvrde iz HUP-a
Pogledaj originalni članak

Među Vladinim mjerama gospodarskog oporavka spominje se i smanjenje ili ukidanje parafiskalnih davanja što je ponovno otvorilo pitanje reforme komorskog sustava.

Bolje iskoristiti HGK

Čelni čovjek Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić rekao nam je kako se HUP već dugi niz godina zalaže za redefiniranje pozicije HGK, i to ne samo sa stajališta financiranja već i nadležnosti i funkcija HGK.

- Ne treba bježati od činjenice da smo u popisu parafiskalnih nameta često isticali i HGK, koji je npr. naplaćivao članarinu u Komori, ali posebni komorski doprinos. Istodobno Zakon o HGK govori o naplati ili članarine ili doprinosa, a Komora naplaćuje i jedno i drugo, kaže Jakelić. U HUP-u naglašavaju kako se ne zalažu za ukidanje Komore, već za drugačiji i bolje iskorišteni HGK.

- Krajnji je cilj da se Komora razvija po uzoru na one u nekim drugim zemljama i da bude istinski prozor hrvatskih poduzeća u svijetu. Naravno, tako bi HGK postao važan instrument gospodarske diplomacije, o kojoj se u posljednje vrijeme počelo nešto intenzivnije govoriti. Uvjereni smo da Komora ima resurse za tu novu ulogu i hrvatskom gospodarstvu treba takva nova i reformirana Komora. Potrebna je s jedne strane politička volja da se pokrene ove promjene, ali i spremnost HGK na ove promjene i na novu poziciju. Uvjereni smo da u ovom trenutku postoji i jedno i drugo - zaključio je Jakelić.

HGK smanjio doprinose

Iz HGK su nam poručili kako su oni s obzirom na gospodarsku krizu bili prva institucija koja je poduzela konkretne mjere smanjujući doprinos prvi put za 25 posto još u prosincu 2008. godine te u studenome 2009. za dodatnih 25 posto. U razdoblju pogoršanih poslovnih uvjeta u 2010. godini ukupna zaduženja članica HGK po osnovi doprinosa umanjila bi se za daljnjih 25 posto u odnosu na prošlogodišnja zaduženja, kažu u HGK. Dodaju kako su bili među prvim institucijama koje su predložila antirecesijske mjere, te da podupiru Vladine mjere i aktivno će se uključiti u njihovo provođenje, iako smatraju da ih je u pojedinim dijelovima potrebno modificirati. Iz HOK-a su poručili kako podržavaju mjere Vlade, posebno one koje su u skladu s njihovim prijedlozima poput ukidanja kriznog poreza, vodnog doprinosa, spomeničke rente,kao i rješavanja financijske nediscipline, smanjenje roka plaćanja i smanjenje stope poreza na dohodak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AM
ante.mate
06:44 28.04.2010.

HUP, udruga koja Hrvatsku vodi u dužničko ropstvo je uperila prste na one koji im to onemogućavaji. Potrebno je samo pogledati tko sve dolazi na sastanke HUP-a pa će svima sve biti jasnije. Ne vjerujem da će HUP samo tako lako uspjeti skresati radnička prava dok je Vidošević na čelu HGK.

HE
hermenegildo
21:31 27.04.2010.

ovaj članak još nije komentiran, a zašto bi! koga zanima gospodarstvo u zemlji sa takovom Komorom, Lepi je \"uhljebio\" groblje slonova soc-real-dogovrne ekonomije, zamračio milijune, gradio bespravno gdje je htio i još prodaje maglu, neka njega velikog bizmismena zample novinari za rečenicu dvije na engleskom pa neka djeca čuju i vide kako je mala razlika između splitskog i \'ercegovačkog kamenjara

AL
alphazulu99
21:54 27.04.2010.

Ovakva komora je sama sebi svrha. Treba je sto prije ugasiti. Ako prestane sa radom u Hrvatskoj se nece nista znacajno dogoditi osim sto ce se ustedjeti malo novca.