stupio novi zakon

Poduzetnici mogu biti kažnjeni i s milijun kuna ne ispune li obveze

Foto: AFP/Pixsell
Poduzetnici mogu biti kažnjeni i s milijun kuna ne ispune li obveze
22.10.2012.
u 15:30
Poduzetnici moraju voditi računa o datumu dospijeća na računima njihovih dobavljača te intenzivno razmišljati o rokovima plaćanja i posljedicama neplaćanja u roku.
Pogledaj originalni članak

S prvim danom listopada stupio je na snagu Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pa poduzetnici moraju voditi računa o datumu dospijeća na računima njihovih dobavljača te intenzivno razmišljati o rokovima plaćanja i posljedicama neplaćanja u roku, piše Poslovni dnevnik.

Ovim zakonom obuhvaćeni su rokovi ispunjenja obveza između poduzetnika. Do dana stupanja na snagu novog zakona rokovi su bili uređeni Zakonom o rokovima ispunjenja novčanih obveza. Rokovi su utvrđeni na sljedeći način:

– poduzetnici mogu ugovorom dogovoriti rok ispunjenja novčanih obveza do 60 dana

– iznimno, moguće je dogovoriti i duži rok, do 360 dana, ali uz uvjet da se vjerovniku izda instrument osiguranja tražbina (hipoteka, fiducija, zadužnica) koji ima učinak ovršne isprave

– ako poduzetnici nisu ugovorom posebno ugovorili rok podmirenja novčanih obveza, smatra se da on iznosi 30 dana od dana izdavanja računa.

Za kršenja pojedinih odredbi ovog zakona predviđene novčane kazne iznose od 10.000 do čak 1,000.000 kuna. Ovim zakonom također je određena posebna naknada u paušalnom iznosu od 300 kuna koju dužnik mora platiti vjerovniku zakasni li s ispunjenjem novčanih obveza. Na navedenu naknadu vjerovnik ima pravo bez obzira na to je li zbog dužnikova zakašnjenja u podmirenju obveze pretrpio kakvu štetu ili ne.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

>>Poticaj poduzetnicima? Za male izvoznike – velike carinske muke

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DR
Drivo
16:13 22.10.2012.

Vrijedi li isto i za HZZO?

BA
babica05
07:44 23.10.2012.

Konačno!!!!!