Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšali carinicima

Poticaj poduzetnicima? Za male izvoznike – velike carinske muke

'20.05.2011., Zagreb - Reportaza iz skladista Carinarnice Zagreb u kojem se cuva roba zaplijenjena zbog carinskog prekrsaja. Djelatnici Carine pregledavaju robu u skladistu. Photo: Davor Puklavec/PIXS
'Davor Puklavec/PIXSELL'
06.08.2012.
u 13:26

Da bi inozemnom kupcu isporučio proizvod vrijedan od 0,5 do 5 eura, proizvođač mora proći izvoznu proceduru koja stoji 50 eura

Evo još jednog odgovora zašto se sve manje građana odlučuje na rizik poduzetništva. Da bi kupcu isporučio proizvod vrijedan samo 0,5 do pet eura, mali izvoznik mora proći kompletnu izvoznu proceduru koja ga stoji oko 50 eura. Da, postoji i nešto što Carinska uprava zove pojednostavnjeni postupak izvoza, no prema iskustvu Zagrepčanina Igora Kesera, vlasnika mikrotvrtke za proizvodnju gumenih proizvoda, u tom slučaju poduzetnik počinje odrađivati još jedan posao – onaj Carinske uprave.

Jednostavnije - za koga?!

Izvozna je procedura, kaže, takva da uglavnom nije moguće izvesti ništa bez angažiranja neke otpremničke tvrtke koja obavi cijeli postupak. U njihovu slučaju taj bi postupak stajao oko 50 eura, što nije neki problem u njihovu mjesečnom izvozu koji iznosi od tri do četiri tisuće eura i predstavlja im oko 20 posto ukupnog prometa.

15 stranica uputa

– Međutim, prodaja pojedinačnih proizvoda vrijednosti od 0,5 do 5 eura putem nekog servisa, poput eBaya, pri čemu morate proći cijelu izvoznu proceduru za 50 eura, ne čini se kao neki konkurentan posao – ogorčen je poduzetnik.

Kontaktirao je sa središnjim uredom Carinske uprave kako bi se raspitao o pojednostavnjenom izvozu, u kojem bi proizvod mogli jednostavno poslati poštom s računom izdanim u pismu.

I dobio je sljedeći odgovor:

"To je moguće upotrebom pojednostavnjenog postupka izvoza, za što postoji naputak broj 7 od 2008. godine, pogledajte na web-stranicama Carinske uprave. Doviđenja!"

– Na stranicama Carinske uprave pronašao sam spomenuti naputak, koji može nositi naslov 'pojednostavnjeni' samo zato što pojednostavnjuje posao carinskim službenicima, jer sav posao odrađujete – vi! Ako je sve ovo toliko spominjano poticanje gospodarstva, proizvodnje i izvoza, onda jao nama – revoltirano zaključuje mali poduzetnik s uistinu velikim birokratskim mukama.

Osvjedočili smo se da je vrlo mučno i samo čitanje naputka za ovlaštenog pošiljatelja, na 15-ak stranica, a još je vjerojatno mučnije prikupljanje svih isprava, izjava i dokaza koje traži. Ovakva procedura možda nije problematična velikoj tvrtki sa 20 službi, no ovaj poduzetnik zapošljava ukupno četvero ljudi. Da sve ovo riješi, trebao bi – još jednu tvrtku!

Ključne riječi

Komentara 6

MO
mojzagi
14:06 06.08.2012.

Kako ce nam nesto krenuti kad vec ovakovi postupci unistavaju svaki pocetak svakog poduzetnika koji bi htio nesto izvesti. Sve to smrdi na stari komunjarski sistem. Zanima me samo gdje su ti strucnjaci koji to sve provode i "olaksavaju" svakomkom poduzetniku da mu krene. Jadna nam majka sa svim tim komplkacijama, idemo samo unatrag.

DM
dr_max
14:07 06.08.2012.

nis novo, s ovakvim situacijama se borim jos od 2004, razgovarao sa razlicitim ministrima i inim, rezultat = nema ga! Mi zelimo biti uvoznicko-trgovacka zemlja do propasti!

KO
kontrabas
11:35 07.08.2012.

Da li je posiljku vrijednu 0,5 do 5 Eura uopce potrebno cariniti? Vjerojatno postoji neka doljnja vrijednost posiljke ispod koje je se ne treba cariniti. Po ovom clanku ispada da bi se svako pismo trebalo ocariniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije