Financijski savjetnik

Početnicima optimalno ulaganje u novčane fondove

Početnicima optimalno ulaganje u novčane fondove
17.09.2014.
u 08:14
Rizičniji fond (dionički, mješoviti) ima veću mogućnost ostvarivanja višeg prinosa. Fondovi koji ulažu u vrijednosnice s nižim rizikom u pravilu na dugi rok ostvaruju niže prinose, ali zato nude viši stupanj sigurnosti
Pogledaj originalni članak

P: Htio bih početi ulagati u fondove mjesečnom dinamikom. Koje su osnovne stvari koje trebam znati o ulaganju, odnosno koje su razlike između ovakvog ulaganja i oročene štednje?

Petar (Zagreb)

O: Ulaganje u fondove, za razliku od oročene štednje, ne donosi fiksni prinos. Prinos ovisi o cijeni udjela. Ulaganjem u fond kupujete određeni broj udjela, odnosno „dijelova“ na koje je fond podijeljen. Vrijednost, znači cijena udjela u fondu, mijenja se svakodnevno ovisno o promjeni cijena vrijednosnih papira koji se nalaze u portfelju fonda. Otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom dijele se na novčane, obvezničke, mještovite i dioničke fondove, ovisno o strategiji, odnosno vrsti imovine u koju ulažu glavninu portfelja. Što je fond izloženiji tržišnim oscilacijama (rizičniji, volatilniji), veća je mogućnost ostvarivanja višeg prinosa (dionički, mješoviti). Fondovi koji ulažu u vrijednosnice s manjim tržišnim oscilacijama (niski rizik i volatilnost), u pravilu kroz dugi rok ostvaruju niže prinose, ali zato nude viši stupanj sigurnosti i stabilnosti ulaganja (novčani, obveznički).

S obzirom na to da tek počinjete ulagati u fondove, preporučili bismo vam ulaganje putem trajnog naloga u novčane fondove, kao što su ZB plus i ZB europlus koji investiraju u depozite banaka, instrumente tržišta novca i kratkoročne dužničke vrijednosne papire. Prinos novčanih fondova u pravilu je veći od kamata na štednju po viđenju, a klijenti novčane fondove najviše koriste kao način kratkoročnog plasmana viška novca, odnosno kao “produženi” tekući, žiro ili devizni račun.

Fondovi nižeg do umjerenog rizika su obveznički fondovi (primjerice ZB bond) koji ulažu u dužničke vrijednosne papire, odnosno obveznice, koje karakterizira manje osciliranje vrijednosti udjela (rizičnost). Takvi fondovi teže očuvanju i stabilnom rastu vrijednosti udjela kroz investiranje u državne i korporativne obveznice koje donose fiksnu kamatu, a preporučeni rok investiranja je najmanje šest mjeseci i dulje.

Kako biste u svakom trenutku znali što se događa s cijenama udjela i vašim ulaganjem, ZB Invest je osmislio jedinstvenu besplatnu uslugu e-mail alarm: putem elektroničke pošte obavještavamo vas o promjeni cijena udjela u fondu u kojem imate sredstva. Uz to dobivate i obavijest o stanju udjela na dan te ostvarenoj zaradi u tekućoj godini. Putem e-mail alarma također možete primati i mjesečne komentare menadžera fonda o stanju na tržištima kapitala kao i sve novosti iz ZB Investa.

E-mail alarm možete ugovoriti putem e-zabe ili u bilo kojoj poslovnici Zagrebačke banke.

>> Podizanje dječje štednje veće od 10.000 kn mjesečno – uz odobrenje suda

Pogledajte na vecernji.hr