Od dobavljača se očekuje da spašavaju tvrtku, u protivnom slijedi stečaj

Pevec svoj dug pretvara u virtualne dionice

Foto: Mišo Lišanin
Pevec svoj dug pretvara u virtualne dionice
29.10.2009.
u 16:46
Vrijeme će pokazati tko je kriv, no tvrtku su, kazao je Zdravko Pevec, zajedno stvarali, dičili se njome i ponosili, te dok su svi živi i zdravi, uvijek ima izlaza.
Pogledaj originalni članak

Pevecovi dobavljači, njih 90 posto od ukupno 1600 tvrtki, moraju najmanje 50 posto svojih potraživanja pretvoriti u zasad virtualne dionice potencijalnog dioničkog društva Pevec, inače će Pevec grupa u stečaj i neće dobiti ništa.

Rok za odluku žele li na taj način u suvlasništvo Peveca idući je utorak, kako bi počelo restrukturiranje te se u kratkom roku zatražila zamjena refinanciranja duga od banaka, koji bi tad bio jednak četverogodišnjoj dobiti grupe – kazao je danas Josip Baotić, novi predsjednik Pevecove uprave, na sastanku sa 400-tinjak dobavljača u hotelu Antunović.

Stanje je dramatično
– Dajte nam još jednu jedinu šansu – vapio je Zdravko Pevec okupljenim dobavljačima, ističući kako je kriza Peveca zajednički problem. Tko je kriv vrijeme će pokazati, no tvrtku su, kazao je, zajedno stvarali, dičili se njome, te dok su svi živi i zdravi, uvijek ima izlaza. Nikome nije u interesu da on propadne, ponavljao je, ni bankama, ni državi, ni dobavljačima, jer bi to značilo i državni, politički i bankarski krah i gubitak posla za 15.000 ljudi.

– Stanje je dramatično. U dubokoj smo krizi i pred stečajem. Anemični smo, nemamo dovoljno novca, regali su prazni, a dobavljači u nas s pravom nemaju povjerenja – govorio je pak Baotić.


Sastanak sa Šukerom
Ništa nije mogao precizirati, osim da im je u planu zadržati core business tvrtke, odnosno maloprodaju, a ostaloga se riješiti. Ne zna još ni kako banke i Ministarstvo financija, koje je uz nekoliko dobavljača već blokiralo račun Peveca, gledaju na to. Jedino je ponovio kako se iz banaka na Peveca zasad širi pozitivno ozračje, bolje nego kad su došli na prve pregovore.

Sa Šukerovim ministarstvom danas bi pak trebali imati sastanak, a nakon što se dobavljači izjasne o modelu restrukturiranja – i s bankama. Prijedlog je, naime, da se većina dobavljača odluči za prebijanje svojih potraživanja dionicama tvrtke. Ne zna se koliko bi, nakon što i banke uđu u vlasnički udio, ostalo Pevecima. No oni koji se na to ne odluče ili tek dio potraživanja unovče u dionicama, isplatu ostatka duga mogu očekivati od pola do 12 godina, bez kamata, s počekom od godinu dana.

U ovome trenutku, kazao je Baotić, ukupne obveze Peveca s 30. rujna iznose 1,8 milijardi kuna, a ukupna imovina, kratkotrajna i dugotrajna, oko 1,65 milijardi kuna. Kakva su pravila igre kad dobavljači pristupe kapitalu tvrtke, ne može reći.

– Možda će netko od vas onda sjediti na mom mjestu – poručio je, obećavajući kako će se, slože li se dobavljači s njegovim prijedlogom, blokirani računi jako brzo deblokirati i Pevecovi će dućani prije Božića biti puni. U suprotnom, slijedi stečaj, nakon kojega će dobavljačima ostati malo ili ništa.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BR
brle
00:08 31.10.2009.

hajmo ovako postaviti stvar....zar nama nikome nije jasno da trgovina, koja jednom pocne propadati vise nema srece ni sanse da se podigne(kao ni restorani). zagrebacka nama to je pokusavala 90ih godina, na kraju je zavrsila kako je i pocela agonija. mrtav konj ne trci, pa nece niti pevec. ovo ne kazem iz zavisti, zelio bih mu da se uspije uspraviti, ali tu nema srece. svi samo kao kobci cekaju da ga se okljastri sto prije i do kosti, a sve drugo je hinjenje zalosti. pa i mi kupci ga vise ne zelimo, jer kad jednom znas da neka firma propada, pa kako ces kod njega ici kupiti, recimo poljopr. masinu? tu su u pitanju duze investicije, garancije...i osjecaj sigurnosti, koji se ne popravlja kad se jednom razvali. zato, svima bi bilo bolje da se ta firma rasformira. pa nije to ni prvi ni zadnji slucaj, a takvih ce iz dana u dan biti sve vise...gledajte one gucice, a nece niti agorkor zauvijek, a kerum?. jednostavno u ovoj zemlji se mora platiti ono sto smo pojeli, popili i strajbali kroz zadnjih 10ak g. i svi se pitali kako je moguce uz placu od 2-3000kuna imati onakav standard. dizali su se krediti i gladnom narodu, svega zeljnom, se guralo, a sad taj isti ne moze vise ici kupiti nista, jer sve je potroseno, a slavine kredita zatvorene. gdje smo sad? to nitko jos sa sigurnsocu ne zna, ali da smo dobro nismo sigurno. pogledajte samo koliko se tih trg. centara otvara, pa tu se veliki igraci poigravaju sa malima, jedu i gutaju ih ko od sale, i koji to kerum moze izdrzati? cinjenica jest, da su se i gucici, kerum i pevec ( i mnogi jos) nafutrali (valjda jesu...hm),ali da ce dugo ostati u tim poslovima nece sigurno. trziste se konsolidira, a ono malo novca sto ostaje na trzistu pobrat ce strane, velike kompanije, koje u tancine imaju razradjene poslove po cijelom svijetu i znaju ciljano posto ulaze ovdje. banaka ovdje ne treba biti zao nikome, one su svoje opljackale davno i sad daju samo mrvice nazad.

MO
Mollyn
09:44 30.10.2009.

No napokon se i Šuker udostojio pozvati ga na sastanak. No stavite kvragu odgodu plaćanja poreza bar na 1god da tvrtka stane na noge kako treba, i ne rasprodavati grane poslovanja koje mogu zaraditi, kao što je transport i neznam, ugostiteljstvo. Neka transport nastavi s radom, ali neka usput proda višak kamiona. Neka se zatvore centri koji imaju 5 kupca dnevno kao što je Kutina naprimjer. Zgradurina zjapi prazna i bezveze troši struju. To je krivo ulaganje investicija.

DA
daviddunja
22:20 30.10.2009.

Nisu VAPILI dok su sve ove godine tlačili svoje radnike,nisu VAPILI dok su se bezobrazno bogatili dajući male .sramotne plaće,nisu se udostojali i došli pozdraviti svoje radnike i porazgovarati s njima o problemima nego svoje šefiće stavljaju na blamažu,sramotna firma vam je to ljudi ,NAŠ VAPAJ NITKO NE ČUJE ,A MI SMO OSLONAC SVEGA MI OBIČNI LJUDI,RADNICI,hoće li nas netko spasiti NEDAJUĆI IM VIŠE PRILIKE ZA SPAS ,oslobodite nas takvih tiranina ,i mi bi voljeli imati prava ,ljudskih prava ,pa mislim da je i vrijeme ,ipak je 21 st.