Dužnička kriza

Pad rejtinga Grčke srušio trgovanje na azijskim burzama

Foto: AFP
Pad rejtinga Grčke srušio trgovanje na azijskim burzama
28.04.2010.
u 08:46
Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn otputovat će u Berlin s predsjednikom Europske središnje banke Jean-Claudeom Trichetom kako bi uvjerio njemačke političare da Grčkoj odobre pomoć od nekoliko milijardi eura.
Pogledaj originalni članak

Grčki regulatori u srijedu ujutro objavili su zabranu trgovanja kratkoročnim obveznicama na grčkom tržištu dionica nakon strmog pada dionica banaka. Zabrana bi trebala spriječiti ulagače da se klade na pad cijena dionica jer tako potkopavaju povjerenje u tržište. U utorak je cijena grčkih dionica pala devet posto zbog brige oko grčkih javnih financija.

Vrijednost dionica na azijskim burzama pala je zbog jačanja grčke dužničke krize. Reagirajući na vijesti iz New Yorka, trgovanje na burzi u Japanu u srijedu ujutro palo je gotovo tri posto, a u Australiji i Južnoj Koreji dva posto. Pad trgovanja posljedica je jučerašnjeg izvješća agencije za kreditni rejting Standard&Poor's koja je kreditni rejting Grčke spustila na najnižu moguću razinu zbog pretpostavke da Grčka neće tako lako riješiti svoje dužničke probleme.

Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn otputovat će u Berlin s predsjednikom Europske središnje banke Jean-Claude Trichetom kako bi uvjerio njemačke političare da Grčkoj odobre pomoć od nekoliko milijardi eura. 10. svibnja trebao bi se održati sastanak šefova država i vlada zemalja eurozone, najavio je danas predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u Tokiju. On tvrdi kako su pregovori o pomoći na „dobrom putu“ te dodaje kako pitanje o restrukturiranju grčkog duga nikada i nije bilo upitno.

Britanski Financial Times piše da MMF razmatra podizanje svog dijela financijske pomoći za spašavanje grčkih banaka s planiranih 10 milijardi eura na čak 25 milijardi eura. Novinari Financial Timesa pišu kako je ideja o spasonosnom financiranju Grčke nepopularna u njemačkoj javnosti, koja je uvjerena kako ni ta pomoć neće spasiti Grčku od bankrota.

Grčka vlada već je priznala da više ne može podizati novac na međunarodnim tržištima. Zbog toga na grčku molbu MMF i eurozona već raspravljaju o spasonosnom financijskom paketu pomoći kojim će osigurati plaćanje prvih pristiglih dugova koji na naplatu Grčkoj dolaze 19. svibnja.

U utorak, nakon novog pada rejtinga Grčke, cijene dionica u New Yorku, Londonu, Frankfurtu i Parizu pale su više od dva posto jer taj pad rejtinga znači da agencije misle kako je ta zemlja rizična za bilo kakva ulaganja. Neke financijske institucije imaju pravilo koje im zabranjuje ulaganje u obveznice zemlje s tako lošim kreditnim rejtingom.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
09:06 28.04.2010.

Bit će trke ako Špania, bude u istom loncu kao Grci ,burze će skakat a ivestori će plakat

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
13:09 28.04.2010.

Pa i mi idemo puten Grčke, zaduženi smo do grla. Al će biti trke kad više ne možemo platiti ni kamate, dok konjunktura pada, nezaposlenost raste .....

MM
Mladen Miletić
20:55 29.04.2010.

Pametna politika napravi to ako se ja userem drugi moraju da čiste zamnom zato jel oni raspoređuju novac kredite i muljažu. Sjetimo se Sanader i BANKA te pametni Steuber kako su svojom \"politikom popušiuli milijarde u nečihju korist ili zaobilazno bezazleno....