DRVOPRERAĐIVAČI

Otkupit ćemo svu hrastovinu

Otkupit ćemo svu hrastovinu
11.07.2017.
u 14:43
Nakon zabrane izvoza trupaca stiže upozorenje da su ugrožene pilane i proizvođači drva za ogrjev
Pogledaj originalni članak

Izvršni odbor HUP-Udruge drvne i papirne industrije razmotrio je naredbu kojom Ministarstvo poljoprivrede zabranjuje izvoz trupaca i svježe građe hrasta zbog širenja nametnika hrastove mrežaste stjenice i – nije u potpunosti zadovoljan.

– Vjerujemo da je Ministarstvo nastojalo kvalitetno pripremiti naredbu, no donijeta je bez najave i stupila na snagu odmah i bez prijelaznog razdoblja. Kako se radi zapravo o zabrani izvoza svježe hrastove građe s vlagom većom od 20%, ovo može životno ugroziti brojne pilane, kao i proizvođače ogrjevnog drva – upozorava Renato Radić, novi predsjednik ove Udruge.

Na pitanje kako pomoći pilanama i proizvođačima ogrjevnog drva kojima je takav posao izvor egzistencije, odgovara:

– Mi poduzetnici, članovi HUP-a, spremni smo kao finalni proizvođači otkupiti svu raspoloživu svježu hrastovu građu, osušimo je i ugradimo u finalne proizvode. Prostorno drvo hrasta se može pretvoriti u sječku i koristiti u domaćim kogeneracijama, a istodobno svim proizvođačima ogrjevnog drva treba isporučiti prostorno drvo bukve i graba.

Drvno-prerađivačka industrija u RH zapošljava oko 22.000 radnika, a u cijelom sektoru baziranom na šumi radi ih oko 50.000. Iako predstavlja svega 3,5% BDP-a, izvozi u vrijednosti od 7,8 milijardi kuna, što je 9% ukupnog hrvatskog izvoza.
– DPI ima znatno veću specifičnu težinu za Hrvatsku, nego što je to slučaj u većini zemalja EU – ta je industrija najveći neto izvoznik, izuzmemo li turizam. U državama koje znaju čuvati svoje nacionalne interese ne događaju se paradoksalne situacije kao što je grijanje zgrada u vlasništvu Hrvatskih šuma na mazut, nepoticanje upotrebe peleta u grijanje javnih ustanova, preferiranje uvozne PVC stolarije i podova u odnosu na domaće proizvode kod javnih natječaja – kaže Radić.

Kupcima su iz Hrvatskih šuma poslani godišnji ugovori o kupoprodaji trupaca za 2017., ali i dodatak okvirnom ugovoru o kupoprodaji trupaca i to bez znanja Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK kao ugovornom stranom.

– Taj je dodatak ukinuo mehanizam kontrole porasta cijena trupaca prema IPC indeksu. Sukladno promjeni Cjenika glavnih šumskih proizvoda u ožujku 2017., uprava HŠ može u svakom trenutku povećati cijene trupaca. Ta promjena, koja može životno ugroziti veliku većinu drvo-prerađivača, donijeta je netransparentno, pa tražimo od uprave HŠ da povuče dodatak i suzdrži se od jednostranih odluka – apelira Radić.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IV
ivanlovin
16:15 11.07.2017.

nego sta nego treba dici cjenu trupca. pa nasa prosjecna cjena drveta je manja nego cjena ogrijeva u Italiji. sve zbog naseg drvnog sektora koji ucjenjuje vladu i H sume. a nitko od njih nebi ulozio u inovacije i nove strojeve. nego lakse dobiti drvo po povlastenoj cjeni radnika platiti minimalcem i prodati fosnu. taj sektor je jos u 1960 i me zeli naprijed jer je lako do novac samo nadi sponzora

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
16:50 11.07.2017.

kvalitetno drvo se prodaje za ništa vani,a onda se uvozi i prodaje namještaj od istog tog drva!