tržište rada

Otvorit će se 5000 radnih mjesta u IT industriji. Evo koje stručnjake će tražiti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
iPad
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Hrvoje Balen
09.05.2014.
u 23:15
Čak 71 posto ICT poslodavaca tražit će stručnjake, najviše programere
Pogledaj originalni članak

Softverski razvojni inženjeri i IT analitičari za razvoj poslovnih rješenja najtraženiji su ICT stručnjaci, pokazuju rezultati šestog po redu godišnjeg istraživanja kojem je cilj procijeniti potrebe hrvatskog gospodarstva za ICT stručnjacima, predstavljena u HUP-u. A prema riječima Tomislava Pokaza iz Ministarstva gospodarstva, industrijska strategija Hrvatske, koja svrstava ICT sektor u šest strateških industrija, planira do 2020. otvoriti još 5000 novih ICT radnih mjesta.

Stručnjaci u ICT sektoru imaju razloga za optimizam i zadovoljstvo jer već treću godinu zaredom postoji velika potreba upravo za njima.

Gotovo dvije trećine ispitanih tvrtki, njih 63 posto, odgovorile su da planiraju zapošljavati IT stručnjake.

Da je posao u ICT sektoru, osim što je iznadprosječno dobro plaćen, i dalje prilično siguran u pogledu egzistencije, dodatno potvrđuje odgovor da tek jedan posto ispitanih tvrtki planira smanjivati broj zaposlenih ICT stručnjaka, što je najmanje dosad, piše u zaključcima istraživanja.

Nedostaje kvalitete

Pritom 91 posto ispitanih poslodavaca izjavljuje da hrvatskom tržištu rada nedostaje kvalitetnog kadra. Kada se promatraju odgovori na pitanja koja su se odnosila isključivo na 2014., čak 71 posto tvrtki tvrdi da treba stručnjake, pritom dominiraju srednje velike tvrtke sa 11 do 50 zaposlenih jer će 87 posto njih otvoriti nova radna mjesta namijenjena informatičkim stručnjacima.

Ovi su podaci dodatno potkrijepljeni podacima portala MojPosao, koji pokazuju da je broj oglasa u kategoriji “ICT i telekomunikacije” u 2013. porastao 50 posto te zasad u 2014. ostvaruje dodatan rast od 39 posto. Nakon lanjskih 44 posto, potražnja za programerima skočila je na 61 posto. Na drugom su mjestu poslovni analitičari i stručnjaci za primjenu ICT-a, čija je traženost porasla sa 13 na 16 posto (uz očekivanje daljnjeg rasta u sljedećih nekoliko godina), a trećeplasirani su konzultanti za poslovna rješenja u velikim sustavima koje će zapošljavati osam posto tvrtki.

– Anketa je ove godine pokazala napredak u optimizmu koji se očituje u otvaranju novih ICT radnih mjesta, što je dokaz aktivnosti ovog sektora – istaknuo je Hrvoje Balen iz Visokog učilišta Algebre, nositelja istraživanja.

Bez pripravnika

Ipak, ima i negativnih trendova, pripravnici više baš nisu poželjni. Prošlogodišnji visoki rezultat od čak 88 posto tvrtki koje bi rado zaposlile pripravnika ove je godine znatno pao, na 66 posto. No, i dalje bi 75 posto tvrtki zaposlilo softverskog inženjera u statusu pripravnika, a 80 posto tvrtki zaposlilo bi pripravnika koji je stručnjak za primjenu multimedijskih tehnologija. Adrian Ježina, čelnik u HUP-u, ustvrdio je: “Ne sumnjam da će se dogoditi odljev mozgova u inozemstvo, ali za razliku od liječnika i drugih struka, programeri mogu raditi i iz Hrvatske te treba vidjeti kako im možemo stvoriti okvir u kojemu mogu uspješno ostati i uspješno razvijati karijeru”.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 450 poslovnih subjekata, a proveli su ga Hrvatski partneri europske inicijative “eSkills for jobs 2014” – Visoko učilište Algebra, kao nositelj istraživanja i nacionalni kontakt-centar ove europske inicijative, Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti, Hrvatska gospodarska komora – udruga IT i Udruga nezavisnih izvoznika softvera, CISEx.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

ST
strsljen2013
09:33 10.05.2014.

Traže se IT stručnjaci s najmanje 2 zafršena magisterija u struci i 1 van struke po mogućnosti da govore sve EU jezike ili bar 20. Radno vrijeme 20h na dan i sigurna plaća od 1600kn.

DI
disperadun
09:16 10.05.2014.

opet algebra plaća ovakve članke samo da bi raja navalila u njihove škole...

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
08:23 10.05.2014.

radit će robovi