u sjeni skandala

Nijemci: Končar nam je ukrao projekt za marinu i hotel

Foto: ''
' '
Foto: 'vlado'
'pula20_nnn_unu_140312'
Foto: ''
'pula15_nnn_unu_140312'
Foto: ''
' '
Foto: ''
'Man Skills'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
'SPECIJAL OBZOR 29.11.2011., Zagreb - Danko Koncar, najbogatiji Hrvat na svijetu cije se bogatsvo procjenjuje na 3 milijarde dolara. Poslovno carstvo prostire se po cijelome svijetu, a nista skromnije
15.03.2012.
u 11:00
To je laž! Končarovi suradnici kažu da je njegov projekt izradio tim uglednih stručnjaka koje je okupio: – I ne znamo što su to planirali Nijemci
Pogledaj originalni članak

Nakon što je ministar financija Slavko Linić proglasio Danka Končara \"neozbiljnim i nesposobnim\" partnerom za preuzimanje brodogradilišta, hrvatski \"kralj kroma\" suočen je s još jednom neugodnom optužbom na svoj račun. Njemačka tvrtka Stangl Consult (SC) tvrdi da joj je Končar ukrao projekt gradnje turističkoga kompleksa u Puli koji bi se trebao realizirati u sklopu megaprojekta Rivijera Brijuni.

Partnerski sporazum

Riječ je o gradnji dviju marina, hotela i popratnih sadržaja na području godinama napuštenog vojnog kompleksa na iznimno atraktivnoj lokaciji s pogledom na Pulu, koja uključuje otočić Sv. Katarinu i prostrano priobalno područje poznato pod dvojakim nazivom Mulimenti/Monumenti. U SC-u tvrde da su na idejnome rješenju turističkoga kompleksa radili više od pet godina, što potvrđuje činjenica da su sudjelovali u prednatječaju koji je država raspisala još 2007. godine kako bi doznala investitorski potencijal te lokacije.

Zbog nastupajuće recesije i iz političkih razloga, realizacija projekta Brijuni Rivijera čekala je bolje dane. U međuvremenu se u priču uključuje Končar, koji tada Istru već vidi kao jedan od svojih poduzetničkih horizonata, što je poznato iz \"afere Cetinski\". On i SC postaju partneri.

Nijemci su projekt \"Sv. Katarina-Monumenti\" razvijali putem poduzeća Istra-Consult, koje su osnovali s manjinskom participacijom Uljanika-plovidbe. Godine 2008. sklopljen je partnerski sporazum prema kojemu Končar za 850.000 eura kupuje 37-postotni udjel u tom poduzeću, postajući ravnopravnim partnerom SC-u i Uljanik-plovidbi.

Ubrzo nakon toga dolazi do problema – Končar ne plaća svoj udio u Istra-Consultu, zbog čega Nijemci u travnju 2009. godine podižu tužbu, tražeći od \"kralja kroma\" da konzumira ugovor koji je potpisao. Trgovački sud u Pazinu potkraj listopada prošle godine presuđuje u njihovu korist i nalaže Končaru da plati udjel i Istra-Consultu, a iznos se, s kamatama, popeo na više od milijun eura.

Mjesec dana prije toga, pak, projekt Brijuni Rivijera dobiva politički vjetar u leđa. HDZ-ova vlada na odlasku postiže dogovor s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i, kao posljedica tog pakta, u rujnu 2011. godine država raspisuje međunarodni natječaj za turistički kompleks kod Pule, otvoren do sredine siječnja ove godine.

Na natječaj se javljaju Stangl Consult i Končarova tvrtka Kermas Vod Četiri d.o.o. Bivši partneri, koji vode sudski spor, dakle, javljaju se odvojeno, kao sučeljene strane.

Nova tužba?

– Končar je potpisivanjem ugovora o preuzimanju udjela u Istra-Consultu dobio uvid u kompletnu projektnu dokumentaciju projekta marina Sv. Katarina i tako stekao sva potrebna znanja o svakom pojedinom elementu projekta. Stečeno znanje i informacije o projektu iskoristio je kako bi se, bez ostalih partnera, javio na natječaj potkraj prošle godine. Zanimljivo je da se na prednatječaju raspisanome prije četiri godine nije uspio ni kvalificirati kao ponuđač – tvrdi Franz Stangl iz Stangl Consulta.

Drugim riječima, njemački investitor optužuje Končara da je u partnerstvo s njima ušao samo kako bi pokrao njihov \"know-how\", odnosno već gotovo idejno rješenje za kompleksan projekt gradnje turističkog naselja u Puli.

– To je smiješno, glupo i neistinito – tako optužbe komentira Lorena Prebanda, članica uprave Končarove tvrtke Kermas Vod Četiri.

Prema njezinim riječima, oni su, nakon raspisivanja natječaja u rujnu prošle godine, okupili tim arhitekata i stručnjaka s područja prostornog planiranja te je natječajna prijava njihovo autorsko djelo.

– Mi i ne znamo s čime se SC javio na natječaj, samo znamo da njegova ponuda nije bila u skladu s uvjetima – kazala je Prebanda.

Končarov odvjetnik Goran Veljović, pak, rekao je kako je njegov klijent shvatio da partnerski odnos sa SC-om nije bio postavljen na zdrave noge te je iz njega istupio, ali je, usprkos tome, spreman platiti ono na što se obvezao, 37-postotni udio u Istra-Consultu.

– Bio je obmanut. Dao se nagovoriti da uloži gotovo milijun eura u bezvrijedno poduzeće. Naknadno je shvatio o čemu se radi, ali to nema nikakve veze s natječajem za projekt \"Sv. Katarina-Monumenti\". Mi smo uredno otkupili natječajnu dokumentaciju i dali jedinu pravovaljanu ponudu na natječaj raspisan potkraj prošle godine – veli Veljović.

Ipak, stvar nije nimalo bezazlena. Franz Stangl kaže kako je SC o svemu obavijestio njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj, njihovu gospodarsku komoru i ministarstvo pravosuđa, zatraživši monitoring natječaja.

– Kako je moguće osobu koja se ne drži potpisanih ugovora i izbjegava preuzete obveze proglašavati spasiteljem hrvatske brodogradnje i pobjednikom natječaja Brijuni Rivijera? Hoće li se tako ponašati i s plaćama radnika u brodogradilištima ili s investicijom u projektu Brijuni Rivijera? – kazao je ogorčeni njemački investitor.

Stangl tvrdi da se poduzeće Istra-Consult upravo zbog spora s Končarom nije moglo javiti na natječaj zbog kojeg je zapravo i osnovano te najavljuje mogućnost nove tužbe protiv hrvatskoga \"kralja kroma\", zbog krađe intelektualnog vlasništva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar WindFucker
WindFucker
11:35 15.03.2012.

Ovaj čovjek gdje god dođe stvara neprijatelje oko sebe. Da li tako izgleda i djeluje pouzdan partner?

KO
korisnik2
11:24 15.03.2012.

\"Kermas Vod Četiri\" maestralno ime za fabriku/firmu.

SA
santos008
15:17 15.03.2012.

\'\'Koncar ukrao projekat\'\' Jel Koncar Srbin.