PODACI DZS-A

Nastavak rasta gospodarstva: Potrošnja u Hrvatskoj porasla 18. mjesec zaredom

Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
Ilustracija
Foto: Ilustracija/Pixabay
Ilustracija
Foto: Marijan Murat/DPA/PIXSELL
Ilustracija posao
30.08.2022.
u 12:09
Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 3,3 posto
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla 3,3 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 18. mjesec zaredom, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 3,3 posto. Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 18. mjesec zaredom, no u srpnju je rast bio sporiji nego u lipnju, kada je iznosio 3,8 posto.

„Na navedena kretanja upućivali su podaci o fiskalnim računima, prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u srpnju povećala 15,9 posto godišnje, podržana snažno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, u okruženju nastavka visokih stopa inflacije, na usporavanje godišnje stope rasta upućivali su pokazatelji potrošačkog optimizma, koji su u srpnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U srpnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 1,2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 3,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nastavak rasta BDP-a u trećem tromjesečju

Rast potrošnje u srpnju ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

„Prvi visokofrekventni pokazatelji za treće tromjesečje upućuju na to da možemo očekivati nastavak pozitivnog doprinosa osobne potrošnje gospodarskom rastu i u razdoblju od srpnja do rujna”, navodi se u analizi RBA.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao za 7,7 posto na godišnjoj razini, što je već peti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju. To se, među ostalim, zahvaljuje snažnom rastu potrošnje.

No, „učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, povoljna kretanja na tržištu rada se nastavljaju - umjeren rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti”, navode analitičari RBA.

Očekuju dobru turističku sezonu i dvoznamenkastu stopu rasta kako fizičkih, tako i financijskih pokazatelja, što će pozitivno utjecati na potrošnju.

„To će doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako povoljno utjecati na maloprodajna kretanja”, zaključuje se u analizi RBA.

VIDEO Koliko zapravo vrijedi 813 ukradeni milijun? Matematičar Toni Milun izračunao: 220 ljudi bi trebalo raditi po 40 godina za taj iznos!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.