Hrvatska pamet Hrvatskoj

Na trećem Startup Factoryju za 860.000 kuna bori se 18 timova

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Na trećem Startup Factoryju za 860.000 kuna bori se 18 timova
25.10.2018.
u 10:20
Grad Zagreb i ZICER Pokrenuli su prvi javno financirani predakceleracijski program
Pogledaj originalni članak

Prije tri godine Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) pokrenuli su prvi javno financirani predakceleracijski program. S ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva, osovina programa jest, kroz edukaciju, mentorstvo, promociju i pogodnu infrastrukturnu podlogu, pomoći startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta.

Program se naglaskom na proizvod i uslugu te poslovni razvoj provodi u osam modula koji tematski obrađuju cjeline potrebne za što sigurniji startup početak. Početkom ove godine nagrađeni su LEAP Summit priznanjem kao najbolji program usmjeren startup poduzetništvu, a već dvije godine zaredom nose i titulu CESAwardsa za najbolji hrvatski akcelerator.

Prilagođavaju se tržištu

- Do sada je u programu sudjelovao 21 startup, dok je za njih 11 dodijeljena bespovratna financijska potpora. Kroz prvu generaciju Startup Factoryja timovi su razvijali proizvode iz područja turizma, dok smo prošle godine tematska područja proširili i na ona vezana uz mobilnost, energetiku i općenito poboljšanje kvalitete života. Program unapređujemo i prilagođavamo trendovima i zahtjevima tržišta koje se rapidno mijenja. Tako smo ove godine fokus stavili na rješenja koja su u skladu s pametnom specijalizacijom kao bitnim dijelom nacionalne strategije razvoja Republike Hrvatske, pa treća generacija Startup Factory timova razvija rješenja iz područja financija, pametnog življenja, smart cityja i novih tehnologija. Također, ove godine kroz razvoj jednog znanstvenog projekta pomažemo transferirati rezultate u akademskim uvjetima provedenog istraživanja i razvoja ka održivom poduzetničkom pothvatu - rekao je Frane Šesnić, inicijator i direktor ZICER Startup Factoryja.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Startup Factory

Program se ove godine zaključuje 5. prosinca na velikoj startup konferenciji Zagreb Connect. Tada će biti izabrani najbolji timovi treće generacije Startup Factory programa koji ostvaruju bespovratnu financijsku potporu iz novčanog fonda ukupne vrijednosti 860.000 kuna. Svaki od pet najboljih osvojit će po 160.000 kuna, dok će najbolji pitch Zagreb Connecta osvojiti dodatnih 60.000 kuna.

Startup scena u Hrvatskoj dobiva na zamahu, no za njen razvoj još uvijek su potrebna dodatna ulaganja. Ipak, neki od sudionika ZICER Startup Factoryja iskoristili su svaku dobivenu priliku.

- Prijavom smo donijeli dobru odluku, a na tržište smo uspjeli izaći s prvom verzijom našeg proizvoda. Sada slijedi pojačavanje tima s tehničke strane i nakon toga izlazak na strana tržišta - rekla je Dragana Lipovac iz Hubigga koji se razvijao upravo unutar ZICER-ovog programa.

Inovativna rješenja

Prošle godine u programu je sudjelovalo 16 timova, a svaki od pet najboljih dobio je bespovratnu financijsku potporu u vrijednosti od 125.000 kuna. Svih pet pobjedničkih timova svoje proizvode i dalje razvija kroz ZICER-ovu podršku te ostvaruju domaće i međunarodne uspjehe. Ove godine svoje ideje razvija 18 timova, oni s društvenom komponentom kao što je 4Real koji spaja ljude istih interesa, Deal App koji donosi novu mogućnost zapošljavanja, TransferHero kao humani taxi, Zebra za sigurnije pješake ili OmoLab za one koji svijet vide drugačije.

Bez digitalnog napretka nema pomaka ni u konceptu pametnih gradova, a startupovi kao što je Emple za digitalne narudžbe, Peekator za inovativne izvještaje, Stratowave za inovativne telekomunikacije, Tracy koji pomaže proizvođačima da budu najbolji, AI-Design koji štedi vrijeme, Wingo za ugrijane terase, Eventrify Smart Solutions koji poboljšava organizaciju ili Ziher za inovativne alarme, su to ozbiljno shvatili.

Digitalni napredak sve je primjetniji i u zdravstvu, a u korak s tim postavkama idu i projekti kao što je Luxheal za inovativne zdravstvene programe, Makabi koji nudi pametne kapsule, PinUp Doctor kao Booking za zdravstvo, Silver monitor za jednostavno praćenje zdravlja i B!teMe Bar koji brine da se zdravo hranite.
Sa znanjima stečenim u Startu Factoryju mnogi timovi i dalje ne posustaju u razvoju, a priznanja su dokaz valjanosti njihovih ideja.

Stvaranje poduzetničke klime

- Dobitnici smo nagrade Women Invest za najbolji pitch, a pobijedili smo i na Boot Campu - Next Incubatora u Grazu što nam je omogućilo realizaciju ture za grad Graz. Trenutno se natječemo na MojZabaStart gdje smo u 10 finalista, od 199 prijavljenih - rekla je Sandra Bortek iz SightRuna, startupa koji je pobijedio 2016. i tako potvrdila važnost jednog ovakvog projekta za stvaranje još pozitivnije poduzetničke klime među mladima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.