Ribari

Na Ininoj crpki litra plavog dizela 4,77, a u prekupaca i 5,27 kuna

Foto: Pero Lovrović/PIXSELL
Na Ininoj crpki litra plavog dizela 4,77, a u prekupaca i 5,27 kuna
19.07.2010.
u 20:02
Ondje gdje nema Inine benzinske postaje prekupci ribarima gorivo naplaćuju i 50 lipa skuplje, tvrdi Ante Fabijanić.
Pogledaj originalni članak

Karticama za plavi dizel čija je podjela počela potkraj lipnja Ina bi, a s njom napokon i država, trebala riješiti višegodišnje probleme s “plavim” zlatom, kojega, računa se, umjesto u ribarskim brodovima i poljoprivrednim strojevima, više od četvrtine završi u privatnim jahtama i kamionima.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić kaže kako je već podijeljeno oko 4000 kartica, od planiranih 103.000 namijenjenih poljoprivrednicima i ribarima čija je ukupna potrošnja oko 170.000 tona plavoga dizela. No posljednji su i te kako su ogorčeni nejedinstvenim cijenama koje su, toče li dizel na Ininim “morskim” benzinskim postajama, primjerice u Zadru ili Biogradu, ispod pet kuna, a ondje gdje nema Ine, prekupci ribarima naplaćuju i 5,12, odnosno 5,27 kuna po litri dopremaju li gorivo izravno cisternom na brod.

Predsjednik Ceha ribara HOK-a Ante Fabijanić kaže kako prekupce Inina plavog dizela treba natjerati da snize cijene na kojima dvaput zaračunavaju marže. No, iz Sektora korporativnih komunikacija Ine odgovaraju kako je cijena plavog dizela na njihovim benzinskim postajama 4,77 kuna i Ina ni na koji način ne može utjecati na cijenu po kojoj će treća strana prodavati to gorivo. Ipak, poslovanje ribara ne ugrožavaju samo cijene goriva.

Ono je ugroženo i jer je nekonkurentno. U odnosu prema ribarima EU i Sredozemlja, zbog viših troškova, tvrde, imaju upola manju zaradu na istu količinu i kvalitetu ribe, a oni koji su svoje ribarske brodove izgradili ili obnovili uz pomoć HBOR-a grcaju u dugovima i hipotekama. Država, naime, poljoprivrednicima i ribarima za zahtjeve podnesene od kraja 2007. do 25. studenoga 2009. duguje oko 800 milijuna kuna. Samo ribari u Zadarskoj županiji, kaže Fabijanić, potražuju 16 mil. kuna kapitalnih ulaganja, za koje bi odluku resornog ministarstva o isplati trebali dobiti do kraja kolovoza.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BR
brkica2
23:10 19.07.2010.

Samo idioti ne mogu uhvatiti korisnike plavog diesela, koji,dakako, na to nemaju pravo. Sramite se vi, koji ste zaduženi za to područje. Hvatajte lopove, već jednom, one koji potkradaju državu i poštene građane.

ST
Stole1
00:45 20.07.2010.

Lopovi su oni koji kradu milijune kuna sjedeći u uredu u odijelu i dogovarajući poslove sa tvrtkama i to sve bez da su uložili 1% fizičkog rada i prstom mrdnuli, a ne sitne jajare i bijednici koji kupuju gorivo po 50 lipa jeftinijoj ili skupljoj cijeni da bi uštedili parsto kuna