Mladi menadžeri

N. Bakić: Posao će izgubiti još 50.000 radnika u iduća 4 mjeseca

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
N. Bakić: Posao će izgubiti još 50.000 radnika u iduća 4 mjeseca
06.12.2010.
u 21:45
Da bi se podmirile obveze trebat će između 4 i 5 milijardi eura, a država bi se trebala zadužiti vani, jer će inače istisnuti realni sektor, upozorio je Alen Akšamija iz Deutsche banke.
Pogledaj originalni članak

U iduća četiri mjeseca u Hrvatskoj će se izgubiti još 50.000 radnih mjesta, upozorio je sinoć poduzetnik i pokretač portala MojPosao Nenad Bakić, na okruglom stolu Hrvatska u 2011., koji je u Zagrebu organizirala udruga mladih menadžera Yes.

- Ako isključimo 250.000 radnika u državnim i javnim službama i 100.000 zaposlenih u notornim gubitašima, poput brodogradilišta, dolazimo do brojke od milijuna zaposlenih koji stvaraju vrijednost i 3,5 milijuna onih koji od njih žive – upozorio je Bakić.

Alen Akšamija iz hrvatskog ureda Deutsche banke kazao je kako će se Hrvatska iduće godine dodatno jako zadužiti.

- Da bi se podmirile obveze trebat će nam između četiri i pet milijardi eura iduće godine. Država bi se trebala zadužiti vani, jer ako se bude doma zaduživala, istisnut će realni sektor – upozorio je Akšamija.

Bankar Akšamija protivi se devalvaciji kune, jer slabljenjem nacionalne valute izgubili svi – dgrađani, gospodarstvo i država. Vjeruje da će tečaj ostati stabilan i u narednim godinama.

- Hrvatska narodna banka s 11 milijardi eura rezervi može znatno duže od jedne godine braniti tečaj kune – kazao je Akšamija.

Sudionici okruglog stola kritizirali su i životne navike hrvatskih građana, jer troše puno više nego što zarade.

- Hrvati još uvijek žive daleko iznad svojih mogućnosti. Žive u hohštapleraju, a najbolji primjer je vozni park koji ne daleko bolji od poljskoga i mađarskoga, iako imamo sličnu kupovnu moć – kritizirao je Nenad Bakić.

Upozoreno je i da Hrvatska još dugo neće biti spremna za uvođenje eura.

- Tek kada krenemo stopama rasta većim od 4 posto, tada bi mogli biti spremni za euro – kazao je Akšamija, koji je uvjeren u da se Njemačka, unatoč najavama Angele Merkel, neće vratiti marci i tako srušiti cijelu eurozonu .

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

OK
okus
07:37 07.12.2010.

Plin poskupljuje, u ZG vrtici poskupljuju, nekretnine- porezi, prodaja u stagnaciji , 50. 000 nezaposlenih vise. I mi smo na putu za put u EU. Jesmo samo na putu u p.... .......u.

FE
Felicijen
08:12 07.12.2010.

Morat će nadograditi još jedan kat na burzi i zaposliti još činovnika za toliko nezaposlenih....

OB
-obrisani-
06:31 08.12.2010.

najsigurniji parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/