Privatizacija

More Trogir i DIV predat će ponude za brodogradilišta

Foto: 'Dusko Marusic/Vecernji list'
More Trogir i DIV predat će ponude za brodogradilišta
18.05.2010.
u 20:30
Ipak ima zainteresiranih za kupnju škverova, no Ministarstvo gospodarstva ipak priprema i plan B. Kineski fond China Investment Corporation zadovoljan je viđenim pa će vjerojatno dati ponudu za 3. maj.
Pogledaj originalni članak

Posljednji je rok za predaju ponuda za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta danas u 14 sati, a u posljednja dva mjeseca od raspisivanja natječaja otkupljeno je 14 natječajnih dokumentacija. Iako se očekuje da ponuda neće biti te da će propasti i drugi krug privatizacije, uspjeli smo dobiti dvije potvrde o predavanju ponuda.

Turistički kompleks

Splitski će poduzetnik Slobodan Ljubičić uime tvrtke More Trogir ponovno, kao i u prvom krugu, predati ponudu za Brodotrogir. Njegova je želja na tome mjestu sagraditi stambeno-poslovno-turistički kompleks, a u prvom je krugu ponudio jednu kunu za Brodotrogir, uz ulaganje od 3,82 milijarde kuna u razvitak svoga projekta. Drugu potvrdu dobili smo od samoborske tvrtke DIV, koja je otkupila dokumentaciju za Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj i Uljanik.

– Na temelju dubinskih snimanja odlučili smo predati ponudu za jedno brodogradilište. Kako je natječaj još formalno otvoren, ne bih javno obznanio za koje, sve dok ponudu ne predamo – rekao nam je jučer član uprave DIV-a Darko Pappo. Ostale naše tvrtke, koliko smo uspjeli doznati, neće predavati ponude, a to neće napraviti ni u prvom krugu favorizirani Danko Končar. Izgledno je da će ponudu za 3. maj predati kineski fond China Investment Corporation (CIC). Konzultant tog fonda Ivica Nevžala prije je rekao da CIC-u nije problem novac te da je čelni čovjek China Investment Corporationa Yu Hong, poslije obilaska brodogradilišta, bio zadovoljan viđenim. Interes za škverove pokazale su i inozemne tvrtke Crown Investment GmbH, austrijski A-tec Ind., Samsung te jedna indijska tvrtka, no hoće li predavati ponude, nismo uspjeli doznati.

Priprema plana B

Neslužbeno doznajemo da u ministarstvu računaju na barem tri ponude, ali za svaki je slučaj ministar gospodarstva Đuro Popijač pripremio plan B te naložio upravama škverova da izrade planove restrukturiranja kojima će Bruxellesu dokazati da mogu opstati i bez novog vlasnika.

– Koliko znam, priprema se "master" plan o mogućem ujedinjavanju brodogradilišta i to je možda posljednja slamka spasa prije stečaja koji nam nikako nije prihvatljiv – kaže Juraj Šoljić, glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu 3. maj koji je nedavno na sastanku u Bruxellesu dobio potvrdu da se ne inzistira na privatizaciji ni stečaju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OB
-obrisani-
02:27 19.05.2010.

@wollf Ma tko je kaj stvarao??? Zašto ja iz ZG moram financirati nesposobna brodogradilišta koja nisu u stanju napravit brod a da ne natuku 100 milja eura gubitka. Jebeš takvo brodogradilište i takve brodove. P.S. Pogledaj Milićev prilog iz Koreje i njihovih brodogradilišta. Nebo naspram ovih naših protuha

DU
Deleted user
02:29 19.05.2010.

pa neće valjda opet odustati od stečaja i spiskat još koju milijardu na te neradnike!

MA
markoresk79
20:38 18.05.2010.

Da je krim-policija odradila svoj posao kad je trebalo sad ne bi strepili hoće li 10000 ljudi izaći na ulice s cijevima fi100.