Konferencija Burze

Morat će se točno znati za koga se nude financijski proizvodi

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
06.10.2016.
u 16:35
Upozoreno je da će institucije biti pod nadzorom Hanfe, a istaknuto je i da niske kamate na obveznice nisu dobre za mirovinske fondove
Pogledaj originalni članak

Oko 450 sudionika okupilo se na dvodnevnoj konferenciji Zagrebačke burze i mirovinskih fondova u Poreču, na kojoj su glavne teme novi proizvodi burze kao što je financiranje malih i srednjih tvrtki te startupa, neizvjesnost budućih mirovina zbog demografskih problema, ali i niskih kamata koje nanose štetu cijeloj financijskoj industriji…

Niske kamate na obveznice nisu dobre za mirovinske fondove, upozorio je predsjednik Hanfe Petar Pierre Matek. – Naši fondovi puno ulažu u obveznice i moraju se pripremiti za budućnost. Niske kamate mogu dovesti do manjih prinosa – rekao je Matek. Naknade mirovinskih fondova iduće će se godine opet smanjiti s 0,41 posto na 0,38 posto od godišnje imovine. 

Uskoro na tržištu slijedi prilagodba direktivi MIFID 2 prema kojoj će u prvom planu biti nadzor proizvoda koji nude financijske institucije. Sada je često slučaj da proizvode s tržišta kapitala nude institucije pod nadzorom HNB-a, a na što Hanfa ne može utjecati. Sada će se morati znati kako će se proizvod distribuirati i koja je ciljana skupina.

Najbolji odnosi s ulagačima Učestali gost konferencija burzi Uto Baader, vlasnik i konzultant Baader banke, upozorio je na politiku središnjih banaka koje žele potaknuti inflaciju na tržištu, što im i ne uspijeva pretjerano jer najveći utjecaj na cijene, kažu, imaju energenti, a posebno cijena nafte, čije je kretanje teško predvidjeti. Zato Baader smatra da će se od ECB-a ciljana inflacija od dva posto postići tek kada poraste i cijena nafte.

Upozorio je i da novac koji kreiraju središnje banke ne dolazi do realne ekonomije, pa od ECB-ove politike profitiraju samo državni proračuni. Baader je zaključio da rast duga javnog sektora više ne prati jak gospodarski rast. – Upitno je hoće li ga potaknuti i rast kineskog gospodarstva kroz najavljene velike projekte. Treba biti jako oprezan s brojkama koje objavljuju službene kineske vlasti – tvrdi Baader, koji je proveo i blic anketu među sudionicima i njihovim očekivanjima oko mogućeg izlaska još koje zemlje iz EU, nakon Velike Britanije.

Njih gotovo 54 posto reklo je da se to neće dogoditi. Zagrebačka burza i Poslovni dnevnik uručili su nagrade tvrtkama za najbolje odnose s investitorima. Prvu je dobila Atlantic grupa, drugu Tankerska Next Generation, a treću Ericsson Nikola Tesla.

>> Atlantic Grupa ponovno najtransparentnija kompanija na tržištu kapitala

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.