Puljani prvi izborili državnu pomoć u skraćivanju radnog tjedna

Modion Junior – prva tvrtka sa subvencijama za neradni petak

Foto: Mišo Lišanin
Modion Junior – prva tvrtka sa subvencijama za neradni petak
18.10.2009.
u 17:05
Država je izdvojila 200 milijuna kuna za subvencioniranje kraćeg radnog tjedna i zadržavanje zaposlenosti, no iako je zakon u primjeni od početka kolovoza dosad su stigla samo tri zahtjeva za subvencije.
Pogledaj originalni članak

Mala pulska tvrtka Modion Junior, zasad je jedina tvrtka koja je dobila državne subvencije za čuvanje radnih mjesta. Tvrtka zapošljava 13 radnika, a bavi se trgovinom, proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija.

– Trgujemo robom iz crne i obojene metalurgije koja je dosta pala. Mi smo mala obiteljska tvrtka, jako nam je stalo da sačuvamo sva radna mjesta i zato smo se dogovorili da jedan dan u tjednu radimo manje. Prilagođavamo se poslovnim obvezama – komentira Dina Čabaravdić, zaposlenica tvrtke.

Država je izdvojila 200 milijuna kuna za subvencioniranje kraćeg radnog tjedna i zadržavanje zaposlenosti, no iako je zakon u primjeni od početka kolovoza dosad su stigla samo tri zahtjeva za subvencije. Jedan je ocijenjen kao neozbiljan jer je stigao iz tvrtke s jednim zaposlenim, Modion Junior u vlasništvu Fadila Modronje ispunio je sve propisane kriterije te mu država mjesečno isplaćuje 4565 kuna za doprinose i neto plaće zaposlenih, a treći se zahtjev obrađuje.

Kad se zakon donosio, očekivalo se da će potpore tražiti na desetke tvrtki s tisućama zaposlenih radnika, no to se nije dogodilo pa su poslodavci zatražili izmjenu zakonskog rješenja, kako bi se povećao iznos poticaja.

U pripremi zakona HUP i sindikati su tražili 20 eura poticaja po radniku, no država je pristala platiti doprinos za neradni dan i 10 odnosno 13 posto dnevnice radnika, za što je osigurala 200 milijuna kuna. Potporu mogu dobiti tvrtke koje će se obvezati da neće otpuštati, dobile su suglasnost radnika za kraći radni tjedan, a time i plaću, te su pod utjecajem krize iskazale gubitak u poslovanju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.