Ministar Šuker: Mnogima je ovakav kredit samo san

Ministar Šuker: Mnogima je ovakav kredit samo san
15.01.2010.
u 16:52
Svjetska banka odobrila Hrvatskoj novih 200 mil. eura na 15,5 godina. Jedan dio novca iz kredita iskoristit će se i za podmirenje dviju velikih tranši koje dospijevaju početkom godine.
Pogledaj originalni članak

Ovo zaduženje kod Svjetske banke, koja je Hrvatskoj odobrila kredit od 200 milijuna eura, ministar financija Ivan Šuker smatra velikim uspjehom i potvrdom najvećih financijskih institucija Vladinoj politici održavanja stabilnosti javnih financija.

- Puno toga učinjeno je u posljednjih pola godine, što je dovelo do pozicije u kojoj možemo pregovarati sa Svjetskom bankom. Vlada je povukla niz poteza koji nisu bili popularni, ali rezultirali su zadržavanjem makroekonomske stabilnosti i stabilnosti javnih financija - izjavio je potpredsjednik Vlade na konferenciji koju je održao u nazočnosti voditelja ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Anadrasa Horvaija.

Istaknuo je da prošle godine u ovo vrijeme na financijskom tržištu nije bila dostupna ni jedna lipa, a kamoli deset milijardi kuna koje će otpustiti HNB ili 200 milijuna eura kredita.

- U danim uvjetima, ovakav kredit mnogima može biti samo san! Nijedna država bez stand by aranžmana nije dobila ovakva sredstva - zaključio je Šuker.

Kredit, odobren uz promjenjivu kamatu koja trenutačno iznosi dva posto, a mora biti otplaćen na kraju razdoblja od 15,5 godina. Jedan dio novca iz kredita iskoristit će se, iz proračuna, i za podmirenje dvije velike tranše koje dospijevaju na početku godine. No, najvećim dijelom kredit je namijenjen jačanju javnih financija, uključujući javnu nabavu, povećanju otpornosti socijalnog sektora i učinkovitosti financijskog sektora, što će pojačati spremnost za odgovore na krizu. HBOR bi s prvim aukcijama za kredite i državna jamstva putem fonda krenuo krajem veljače.

- Svi ovakvi programi ovise o dijeljenju rizika između javnog i privatnog sektora. Nećemo dopustiti da banke na nas prebace neke svoje rizične plasmane! Fondovi rizičnog kapitala kao model financiranja poslovnih projekata još su važnija odluka koja sutra jamči veće plaće i višu zaposlenost. Ove mjere nisu jedine, bit će ih još - najavio je Šuker. Na pitanje o mogućem ukidanju "harača", rekao je da zasad za to ne postoje uvjeti i da je krizni porez bitan jamac stabilnosti javnih financija, no da nitko neće biti sretniji od njega i premijerke Jadranke Kosor u trenutku kad predlože ukidanje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar sebastian
sebastian
20:33 15.01.2010.

Jedan dio novca iz kredita iskoristit će se, iz proračuna, a resto podijeliti cemo medjusobnu u Saboru..a vratiti nikada, a poslije 15,5 godina necu ja biti ministar, niti me interesira politika i buducnost Hrvatske, zapravo to me nije nikada interesiralo...!!!!

IZ
izbrisan
07:57 17.01.2010.

E ministre Sukeru Snovi mogu biti i lijepi ,ali iz snova se jednom i budi.

BI
bigboii
19:06 15.01.2010.

Uvjeti su stvarno povoljni i ovaj kredit je dobar ako se iskoristi za pomoć gospodarstvu