Eurozona

Merkel ipak obećala sudjelovati u paketu pomoći za Grčku

Foto: AFP
Merkel ipak obećala sudjelovati u paketu pomoći za Grčku
27.04.2010.
u 08:46
Njemačka će pomoći ako se ispune određeni uvjeti jer osjeća veliku obvezu prema stabilnosti eura. Grčka mora biti spremna prihvatiti oštre mjere, i to ne samo ove godine, kaže Merkel.
Pogledaj originalni članak

Njemačka kancelarka Angela Markel obećala je podršku Njemačke u prikupljanju europskog financijskog paketa pomoći za Grčku, pod uvjetom da su ispunjeni „određeni uvjeti“. Grčka treba biti spremna prihvatiti se „oštrih mjera“ u nekoliko sljedećih godina, rekla je Merkel te dodala kako će Njemačka odraditi svoju ulogu u osiguranju stabilnosti eura.

Njemačka je već neko vrijeme suočena s kritikama javnosti zbog svog mlakog pristupa grčkim problemima pa je strah od njezina odbijanja sudjelovanja u u paketu pomoći za posrnulo grčko gospodarstvo utjecao i na povjerenje investitora u posljednjim tjednima.

- Njemačka će pomoći ako se ispune određeni uvjeti jer osjeća veliku obvezu prema stabilnosti eura. Imamo dobru šansu osigurati stabilnost eura za sve nas ako je Grčka spremna prihvatiti oštre mjere, i to ne samo ove godine već tijekom sljedećih nekoliko godina – izjavila je Angela Merkel koja nije detaljnije objašnjavala o kakvim je „oštrim mjerama“ riječ. Odbacila je ideju protjerivanja Grčke iz eurozone.

Grčki ministar financija George Papaconstantinou u ponedjeljak je upozorio kako se bliži kritični rok za Grčku, 19. svibanj kada na naplatu dolazi dug od 9 milijardi eura.

Upravo zato sada pokušava osigurati paket pomoći vrijedan 40 milijardi eura od Međunarodnoga monetarnog fonda i zemalja članica eurozone.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ŠI
Šilo
09:23 27.04.2010.

NJemačka se Kolovom krivnjom uvalila u Evropsko žikino kolo, sad joj ostaje samo plaćanje. Evropa je kopia Juge.