čačićev centar

Maloj tvrtki dali posao bez natječaja i platit će ga 90 milijuna kuna

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Marčinko i Čačić (1)
Foto: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Saša Marenjak (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Ivanic Grad - Prvi podpredsjednik Vlade RH Radimir Cacic i predsjednik uprave INE Zoltan Aldott svecano su obiljezili pocetak radova na EOR projektu u Ivanic Gradu. EOR projket jedan je od Ininih naj
13.09.2012.
u 12:08
PPP centar lani je imao milijun kuna prihoda, a savjetovat će centar u projektima javno-privatnog partnerstva vrijednim 8,2 milijarde kuna
Pogledaj originalni članak

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), koji je dolaskom Kukuriku koalicije na vlast osnovao potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ugovorio je bez prethodno provedenog javnog natječaja s tvrtkom PPP centar posao vrijedan čak 90,871.000 kuna!

Bez konkretnih odgovora

PPP centar koji vodi Saša Marenjak za CEI će, prema tom ugovoru, obavljati savjetodavne usluge za realizaciju programa gradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina u Republici Hrvatskoj prema ugovornom obliku javno-privatnog partnerstva.

Marenjakova tvrtka je taj ugovor s CEI-jem dobila u ograničenom postupku javne nabave, prema dodatku IIB Zakona o javnoj nabavi i njezina je ponuda jedina pristigla. Tako će posao vrijedan 90 milijun kuna obavljati PPP centar koji ima šest zaposlenika, a lani je imao ukupne prihode od oko milijun kuna.

Pri tome, u obavijesti o sklopljenom ugovoru s PPP centrom navodi se da je procijenjena vrijednost te usluge bila 75 milijuna kuna bez PDV-a, a da je ugovor sklopljen na 90,8 milijuna kuna s PDV-om.

U CEI-ju na naše konkretno pitanje zašto za savjetodavne usluge koje su dodijelili PPP centru nisu raspisali javno nadmetanje, nisu konkretno odgovorili. Navode da su odgovorili i raspisali 17. travnja 2012. godine ograničeni postupak javne nabave. 

PPP centar je tako dobio dvogodišnji ugovor za savjetovanje kod JPP-a za javne građevine, a sve je to, kako navode u CEI-ju, sukladno odluci Vlade o pokretanju novog investicijskog ciklusa primjenom JPP-a u ukupnom iznosu od 8,2 milijarde kuna. Od tih 8,2 milijarde kuna, PPP centru će za savjetovanje pripasti 0,89 posto. U CEI-ju kažu da je cijena Marenjakove tvrtke bila niža od procijenjene vrijednosti - 72,696.800 kuna. Pri tome se brane da se išlo na opciju ugovaranja zasebno za svaki projekt, procjene su da bi taj postotak bio mnogo veći - jedan do dva posto.

Tajni ugovori

No u CEI-ju tvrde da PPP centru nitko ne garantira da će dobiti tih 90 milijuna kuna i kažu da okvirni sporazum potpisan s tom tvrtkom nije obvezujući, što znači da će samo investicije koje će biti realizirane Marenjakova tvrtka moći i naplatiti. A PPP centar će, kažu u CEI-ju, za projekte za koje se sklope pojedinačni ugovori izrađivati usluge propisane Zakonom o JPP-u, a to su, među ostalim, izrada komparatora, JPP ugovora, analize...

Saša Marenjak je profesor na osječkom Građevinskom fakultetu i slovi kao stručnjak za JPP. Bio je preko Hrvatskog instituta za mostove i konstrukcije (HIMK) konzultant za JPP u Varaždinskoj županiji koji je pokrenuo Radimir Čačić kad je bio župan. A ti su savjetodavni ugovori proglašeni tajnima jer su proglašeni privatnim intelektualnim vlasništvom. HIMK više ne postoji, Marenjak sad svoje usluge nudi preko tvrtke PPP centar, a poslove i dalje dobiva bez javnih nadmetanja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 116

Avatar mlijeko
mlijeko
12:16 13.09.2012.

Ovo je gora pljačka od Fimi medije... Kako je sve to prozirno ...Isti ljudi koji se motaju oko Čačića već godinama....

DU
Deleted user
12:24 13.09.2012.

Pa zato nam trebaju dobri ovršni zakoni, jer eto muljaže netko treba platiti.

DO
doktorica
12:15 13.09.2012.

ti"savjetnici" su nas i upropastili....