NE NASJEDAJTE VARALICAMA

Agencija alarmirala javnost: Lažni brokeri mame falsifikatom logotipa Hanfe

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Agencija alarmirala javnost: Lažni brokeri mame falsifikatom logotipa Hanfe
03.11.2022.
u 10:29
Ne radi se o ulaganjima već obmanama građana, upozorila je jučer Hanfa na lažne brokere i najavila prijave DORH-u
Pogledaj originalni članak

Gdje je novac tu su i prevaranti premazani svim mastima. Na meti varalica u posljednje vrijeme su građani kojima se obraćaju navodni brokeraji pozivajući na ulaganja s "dokazima" o financijskoj putovnici, odnosno urednoj papirologiji od Hanfe. Dokumentacija je, naravno, lažirana, ne radi se o ulaganjima već obmanama, poručuje regulator. Hanfa ne izdaje nikakve dozvole, a popis društava koje mogu nuditi legalne usluge u Hrvatskoj je javan i besplatno dostupan na internetskim stranicama Agencije ističući da slijedi prijava državnom odvjetništvu.

Izmislili zaposlenika iz UK

"U posljednje vrijeme pojavljuju se navodna investicijska/brokerska društva koja uvjeravaju potencijalne ulagače da im je Hanfa izdala potvrdu za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Kao dokaz navodnog legitimiteta građanima na uvid nude i navodni dokument s krivotvorenim logotipovima Hanfe i imenima predstavnika Hanfe. Pritom se građane poziva da uplate novac navodeći da će on biti uložen na financijskim tržištima radi ostvarivanja dobiti i prinosa", upozorili su iz Hanfe.

Jedan od takvih primjera je i dokument u kojem su prevaranti ne samo lažirali logotip Hanfe već i izmislili njezinog zaposlenika te inozemnog regulatora Ujedinjenog Kraljevstva Financial Conduct Authority (FCA) poslanog s adrese chelsea.lee@altimatrade.pro. Vodeći se onom da su najbolje laži one koje uključuju istinu, navodi se naziv legitimnog društva za upravljanje DNCA Finance Luxembourg. Riječ je o podružnici francuske DNCA Finance s urednom dozvolom za rad matičnog regulatora iz Francuske.

"Međutim, za DNCA Finance Luxembourg, kao podružnicu legitimnog društva registriranog u drugoj državi članici, Hanfa nije obaviještena od strane matičnog regulatora iz Francuske za prekogranično pružanje usluga hrvatskim građanima", poručuju. "Domena e-mail adrese s koje je poslan krivotvoreni dokument je alitmatrade.pro i moguće je da se društvo Shenanigans Consulting LTD, navodno registrirano u državi Sveti Vincent i Grenadini, a koje stoji iza platforme www.altimatrade.pro, lažno predstavlja kao legitimno investicijsko društvo ili društvo za upravljanje investicijskim fondovima sa sjedištem u EU", pretpostavlja regulator.

Hanfa napominje da ne izdaje nikakve potvrde inozemnim društvima, već ih po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji ih mogu nuditi hrvatskim građanima. Registar je besplatan i javno dostupan. Osim prijave državnom odvjetništvu, kontaktiran je i inozemni regulator.

Ne nasjedajte!

Sve je veći broj prevara povezanih s ulaganjima u kriptovalute i regulirane instrumente, a radi se o obmani građana, upozorava Hanfa pozivajući građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, oglase i pozive putem društvenih mreža i raznih internetskih stranica za ulaganje u neprovjerene fondove ili preko neprovjerenih investicijskih društava. Teško je ne odoljeti i ne primijetiti da Shenanigans na engleskom doslovno znači "smicalice", no šalu na stranu, zdravorazumska preporuka je ne ulagati novac u proizvode koje ne razumijete, za koje niste provjerili autentičnost i ovlaštenost posrednika neovisno o kojoj je vrsti ulaganja riječ. 

Video - Nezapamćena prevara: Žena uplatila više milijuna misleći da ulaže u kriptovalute!

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TE
Templo
11:32 03.11.2022.

Mene bar dva puta godisnje nazivaju nekakve investicijske tvrte, kao iz Londona ili Beca, eto je samo trebam uplatiti 500 €, 1.000 €, 2.000 € i zaradit cu silne novce na dionicama na londonsoj burzi! Ti Englezi i Austrijanci su ocito poligloti jer govore srpski, ekavicu, bez akcenta. Ja ih pustim na zvucnik, oni se ubiju 15 min. objasnjavajuci dok ja gledam tv, ili radim nesto drugo. Kad napokon prestanu, kratko im kazem da nisam zainteresiran. No moram im priznati da su uporni, opet zovnu nakon pola godine, naravno, firma im uvijek ima drugi naziv, ali matrica spike im je uvijek ista. Ne mogu vjerovat da stvarno postoje naivci koji im uplate novac.

DU
Deleted user
10:34 03.11.2022.

Da ne nasjedamo varalicama? Pa mi varalice biramo na vlast i dajemo im naše bogatstvo u ruke i svatko tko se protivi tome nazovemo ga mrziteljem svega hrvatskoga!