Rekategorizacija obiteljskog smještaja

Krediti za zimmer frei od 20.000 do 370.000 kuna, kamata dva posto

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Krediti za zimmer frei od 20.000 do 370.000 kuna, kamata dva posto
16.03.2018.
u 15:58
Oko 20.000 domaćinstava dočekuje goste u objektima koji su kategoriziranih još devedestih godina. Svi će se morati prilagoditi novim pravilima, rok da krenu u taj proces bit će četiri godine
Pogledaj originalni članak

Od devedesetak tisuća domaćinstava koja se bave iznajmljivanjem, njih otprilike 20.000 goste prima sa zvjezdicama dobivenim još devedesetih godina i prema kriterijima koji su su se u međuvremenu dvaput mijenjali.

Za kuće za odmor, apartmane i sobe nema, naime, provjera drže li domaćini standard kakav odgovara broju zvjezdica koje njihov objekt nosi. Za razliku, recimo, hoteli prolaze kontrolu svake četiri godine. Ni treća korekcija Pravilinika o kategorizaciji objekata u obiteljskom smještaju, koja se već duže sprema, neće takvu obavezu uvesti za domaćine u zimmer freiju. No, bit će novina koje bi trebale dokinuti šarenilo koje vlada s obzirom da trenutno po tri zvjezdice imaju i apartmani kategorizirani 1995. i 2015.

- Bilo je slučajeva da na Jadran na odmor dođu dvije obitelji, svaka uzme apartman u drugoj kući, oba imaju po tri zvjezdice, a jedni prezadovoljni kako je sve uređeno, novo i blista, a drugi šokirani pohabanim namještajem i staromodnom kupaonicom... To nije fer ni prema gostima, ni prema onima koji su u svoje objekte investirali - reći će neslužbeno u Ministarstvu turizma, gdje otkrivaju kako je plan da se nova pravila donesu do kraja ove godine.

Najave rekategorizacije izazivaju, inače, puno pitanja, pa i stresa među privatnim iznajmljivačima. Ljudi se najviše boje da će morati rušiti zidove i prilagođavati veličinu svojih soba i apartmana novim standardima. U Ministarstvu uvjeravaju da ne trebaju strahovati. Rekategorizacija za početak, kažu, ne znači da će biti ikakve represije, zabrana i kazni.Neslužbeno doznajemo da planirane izmjene ne predviđaju zadiranje u kvadraturu. Čak štoviše, apartmani će, da bi zadržali isti broj zvjezdica, moći imati čak i nešto manje kvadrata, s tim da bi im se po novom u kvadraturu uračunavali i kupaonica, hodnik, kuhinja. Građevinski radovi očekuju samo iznajmljivače soba, koji još uvijek imaju jednu kupaonicu na dvije sobe. Po novom će, da bi ostali u istoj kategoriji, svaka soba morati imati vlastitu kupaonicu. Privatni iznajmljivači imat će četiri godine da uopće podnesu zahtjev za rekategorizaciju svog objekta. Zasad nije predviđeno da li će se i nakon koliko vremena dobiveni broj zvjezdica provjeravati.

Objekti, pak, koji ne ispune uvjete za neku od kategoriju i dalje će moći primati goste, ali bez ijedne zvjezdice. Da bi rekategorzacija prošla što uspješnije i bezbolnijie za privatne iznajmljivače paralelno se priprema i povoljna kreditna linija HBOR-a. Krediti uz kamatu od samo dva posto moći će dobiti svi koji se odluče za dizanje kvalitete u svojim objektima, jesu li svoje sobe i apartmane kategorizirali devedesetih ili ljetos. Najmanji iznos kredita bit će 20.000, a najviši oko 370.000 kuna.

- Najsretniji bi bili da svi dobiju četiri i pet zvjezdica, ali na svakom je da donese odluke za sebe. Neki misle da zvjezdice u obiteljskom smještaju ne trebaju, ali one kod nas još uvijek pokazatelj kvalitete. Neki će možda nakon procesa rekategorizacije nastaviti raditi bez ijedne zvjezdice, ali onda će im TripAdvisor reći koliko vrijede... - poručuju iz Ministasrtva turizma.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.