POLJOPRIVREDA

Klimatske promjene diktirat će proizvodnju - voćnjaci i maslinici umjesto kukuruza?

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Poljoprivreda
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Poljoprivreda
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Poljoprivreda
06.07.2019.
u 06:30
Zbog smanjenja padalina i zatopljenja u većini poljoprivrednih regija do 2050. bit će sve više uzastopnih suhih dana. Proizvodnju glavnih kultura poput ozime pšenice i kukuruza na sadašnjim bi površinama mogli “smijeniti” voćnjaci, vinogradi i maslinici
Pogledaj originalni članak

Strukturna transformacija hrvatske poljoprivrede ide u dobrom smjeru, veliki su potencijali rasta i razvoja, a ulaganja gospodarski opravdana – milijun dolara ulaganja u proizvodnju generira 5,19 mil. dolara u ukupnom obujmu proizvodnje, prvi su rezultati dubinske analize Svjetske banke s kojom je završena prva faza projekta izrade poljoprivredne strategije i višegodišnjeg plana razvoja akvakulture u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Tvrdi se kako je učinak mjera ruralnog razvoja na konkurentnost poljoprivredne proizvodnje veći od onoga koji imaju izravna plaćanja, dok su istovremeno ekonomski najuspješnija (produktivnija i učinkovitija) ona gospodarstva koja javnu potporu u obliku izravnih plaćanja kombiniraju s ulaganjima financiranim kroz Program ruralnog razvoja. Utjecaji podrške ulaganjima u ruralni razvoj na cjelokupno gospodarstvo u Hrvatskoj su snažni, s učinkom multiplikatora od 3,43 za proizvodnju, 2,81 za dodanu vrijednost i 9,39 za otvaranje radnih mjesta.

Mali poljoprivrednici uspješni su u pogledu racionalnog iskorištavanja resursa i ostvarivanja maksimalnih kapaciteta proizvodnje. No rijetko i teško okrupnjuju poslovanje pa je jedan od izazova osmisliti korake i mjere koje bi pomogle rastu malih poljoprivrednih gospodarstava i njihovom prelasku u gospodarstva srednje ekonomske veličine, stoji u izvješću.

Upozorava se i da je RH osjetljiva na klimatske promjene. Zbog smanjenja padalina i zatopljenja u većini poljoprivrednih regija do 2050. bit će sve više uzastopnih suhih dana. Proizvodnju glavnih kultura poput ozime pšenice i kukuruza na sadašnjim bi površinama mogli “smijeniti” voćnjaci, vinogradi i maslinici. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako će Strateška vizija za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora biti gotova do kraja godine.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
samoborka
08:29 06.07.2019.

Vocnaci i maslinici?? Nema sanse. Slavonci ce i 3463.godine sijati psenicu i tuliti o losem urodu te da ju nemaju kome prodati.