Ekonomija

Kini prijeti "pregrijavanje" gospodarstva

Foto: Reuters
Kini prijeti "pregrijavanje" gospodarstva
11.01.2010.
u 09:09
Kineska ekonomija mogla bi rasti 16 posto uz ubrzanu inflaciju te rizik od prenapuhanog tržišta nekretnina ako ekonomisti i političari ne smanje poticajne mjere, izvijestili su tamošnji ekonomski stručnjaci, a prenosi Bloomberg.
Pogledaj originalni članak

Kineska bi ekonomija mogla rasti 16 posto uz ubrzanu inflaciju te rizik od prenapuhanog tržišta nekretnina ako ekonomisti i političari ne smanje poticajne mjere, izvijestili su tamošnji ekonomski stručnjaci, a prenosi Bloomberg.

Nastavi li vlada s jednakom makroekonomskom politikom i poticajima kao u 2009. godini, kinesko će se gospodarstvo "pregrijati" u 2010., kazao je Yao Zhizhong, ekonomist Kineske akademije društvenih znanosti u članku objavljenom u ekonomskom časopisu. Lokalni mediji izvijestili su danas da su novi krediti ponovno porasli proteklog tjedna.

Veći od očekivanog oporavak trgovinske razmjene u prosincu mogao bi pomoći vladinim dužnosnicima da smanje poticajne mjere, posebice nakon rekordnog kreditiranja u 2009. godini. Kineski izvoz porastao je 17,7 posto proteklog mjeseca za razliku od mjeseca ranije, što je prvi porast u razdoblju od godine dana, dok je uvoz dosegao rekordne razine. Izvoz i će dodati znatan zamah rastu BDP-a  u Kini, pridonijet će mu oko 7,5 postotnih bodova, ustvrdio je Yao. Kina je bankama posudila 600 milijardi juana (87,9 milijardi dolara) u prvome radnom tjednu ove godine zbog prenapregnutih zahtjeva krajem 2009.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar sebastian
sebastian
15:02 11.01.2010.

Nazalost nase gospodarstvo je momentalno smrznuto, ali to ce se po toj opcoj klimatskoj promjeni opet zagrijati, kako su na toj klimatskoj konferenciji rekli, a mozda vec u slijedecij 20-30 godina da otopli...nase gospodarstvo...!!!

UK
Ugo Kajvez
10:06 11.01.2010.

Kinezi mogu samo sebi zahvaliti za vlastiti prosperitet .... PRVENSTVENO jer su ZADRŽALI banke u SVOM VLASNIŠTVU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar sebastian
sebastian
14:59 11.01.2010.

Pa to je super, sada Hrvatska moze nesto da nauci o Kineza, kad se u Hrvatskoj pregrije gospodarstvo, onda mozemo Kineze upitati, aposto vec imamo nekoliko Kineskih restorana u Hrvatskoj, mozemo polako da ih upitamo itd.