Biznis metode

Kako privući investitore

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
08.09.2015., Cakovec - Otvorena praonica rublja CWS-Boco. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
05.09.2012., Osijek - Stjepan Ribic, predsjednik Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
10.02.2016.
u 13:36
Gradovi nude besplatna zemljišta, odriču se milijuna kuna komunalnih naknada i doprinosa. Cilj je otvaranje što više radnih mjesta
Pogledaj originalni članak

Njemačka CWS-boco grupa otvorila je nedavno u Čakovcu pogon u koji je uložila 12 milijuna eura i odmah zaposlila 80 ljudi. Direktor hrvatske i slovenske podružnice Senko Judin otkrio je da su dvojili između Varaždina i Čakovca, a prevagu su donijeli povoljniji uvjeti koje su ponudili Međimurci.

Kvalitetna radna snaga

Gradovi se dovijaju kako privući investitore i prodajom zemljišta te novim radnim mjestima popuniti proračune, a neki se čak i odriču milijunskih iznosa, samo da ulagači izaberu njih. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš jučer je predstavio paket mjera za poticanje gospodarstva, a velika mu je želja popunjavanje zone u Brezju. Greenfield investicije, dakle one koje kreću od temelja, poticat će smanjenjem cijene zemljišta u gradskom vlasništvu za 30 do 80 posto, ovisno o iznosu ulaganja i broju novozaposlenih. Grad će, osim toga, pokriti trošak prenamjene poljoprivrednog zemljišta i smanjiti komunalni doprinos za deset do 30 posto, kao i upola manju komunalnu naknadu na rok od jedne do tri godine. I za tzv. brownfield investicije, za one koji se žele proširiti, bit će olakšica od smanjenja komunalnog doprinosa do 30 posto i komunalne naknade za 50 posto. Danas velik broj gradova, pa i općina, nudi slične uvjete, a investitorima je sve zanimljivija dostupnost radne snage te prometna povezanost.

– Ne postoji univerzalna formula za privlačenje investicija, treba cijeli set mjera – ističe direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje dr. sc. Stjepan Ribić, koji upozorava da je podjela Hrvatske na dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku, loša jer dovodi do nepravedne podjele državnih i EU potpora prema stupnju razvijenosti. Poduzetnicima je, dodaje, osim olakšica važna komunalna opremljenost, dostupnost struje, vode i plina, kao i kvalitetna radna snaga koja mu neće pobjeći za nekoliko mjeseci. Kad su, na primjer, gradili tvornicu u Prelogu, austrijski investitori iz Paul Greena isticali su da će u Međimurju lakše doći do kvalitetnih obućara. Druga je strana medalje to što radnointenzivna obućarska i tekstilna industrija nude i manje plaće. U Varaždinu se zato nadaju dolasku tvrtki koje će zapošljavati i visokoobrazovane građane.

– Dolazak investitora u velikoj mjeri definira i tržište rada i radna snaga koja je na nekom području zastupljena. Želja nam je privući visokoprofitnu industriju koja građanima nudi veće plaće – napominje Habuš. I Čakovec nudi niže cijene komunalnog doprinosa i komunalne naknade, te razne popuste na broj novozaposlenih u proizvodnim halama.

– CWS-boco je zemljište u vlasništvu županije platio relativno povoljno, s obzirom na potpunu komunalnu opremljenost zone i blizinu središta grada. Također, dobio je i popust na komunalni doprinos s obzirom na broj novozaposlenih – kaže pročelnik David Vugrinec.

Odriču se i poreza

U Ivancu investitore u poslovnu zonu na istoku oslobađaju plaćanja komunalnog doprinosa, naknade za priključenje na komunalnu infrastrukturu, a ne moraju plaćati ni komunalnu naknadu i poreze na tvrtku i potrošnju u razdoblju od pet godina od aktiviranja zone. Grad Karlovac je u svom vodiču za investitore naveo da se komunalni doprinos ne plaća za poslovne objekte na potpomognutim područjima i u IV. zoni, a nudi se i smanjenje komunalnog doprinosa za proizvodne objekte za 50 posto. Kod plaćanja komunalne naknade moguće je ostvariti olakšice i do 75 posto. Grad Đurđevac je nedavno mesoprerađivačke tvrtke oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u iznosu od milijun i pol kuna. Samo da se otvore toliko potrebna nova radna mjesta.

>> Investitori vole Oreškovića, kamata na dug pala 0,3 posto

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.