Posao stoljeća: Hrvatski konzorcij ostaje u poslu gradnje autoceste u Crnoj Gori

Jure Radić: Kosor je poslala pismo podrške crnogorskom premijeru

Foto: Tino Jurić
Jure Radić: Kosor je poslala pismo podrške crnogorskom premijeru
09.02.2010.
u 14:42
Hrvatski konzorcij koji predvodi splitski Konstruktor dostavio je danas dodatna pisana jamstva koja zadovoljavaju uvjete natječaja i omogućavaju sklapanje financijskih ugovora za izgradnju autoceste Bar-Boljare.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski građevinski konzorcij koji predvodi splitski Konstruktor dostavio je danas dodatna pisana jamstva koja zadovoljavaju uvjete natječaja i omogućavaju sklapanje financijskih ugovora za gradnju autoceste Bar – Boljare, potvrđeno je iz crnogorskog ministarstva prometa.

Jamstva predana u roku
Isto nam je potvrdio i predsjednik uprave Konstruktora Željko Žderić, koji je za Večernji list izjavio kako su jamstva dostavljena u roku te kako sada slijedi potpisivanje trostranog sporazuma između konzorcija, crnogorske vlade i davatelja jamstva.

– Jamstva smo predali u roku, a nakon dvosatnog sastanka dogovorili smo i vrlo skoro potpisivanje trostranog ugovora. Nakon toga nastavljamo sve radnje predviđene ugovorom – rekao nam je Žderić.

Tko je dao jamstva i kolika su Žderić nam nije želio otkriti, rekavši kako je dogovor da se s tim podacima zasad ne izlazi u javnost. Neslužbeno se nagađa kako su jamstva stigla od jedne međunarodne financijske institucije.

Prema podacima koje smo dobili, crnogorska će vlada sada, nakon što je zaprimila jamstva, nastaviti proceduru predviđenu ugovorom, odnosno zaključit će ugovor s hrvatskim konzorcijem koji uz Konstruktor čine Institut IGH i Tehnika.

Podsjetimo, crnogorska je vlada prije dva mjeseca objavila da jamstva Zagrebačke banke i UniCredita koje je Konstruktor dostavio nisu dovoljna te je zatražila dodatna jamstva.

IGH nije sporan
S obzirom na to da je pomoć iz Vladina interventnog fonda izostala, pojavila se bojazan kako će posao vrijedan 2,77 milijardi kuna biti doveden u pitanje. Crnogorska vlada u tim je trenucima čak počela i preliminarne pregovore s drugoplasiranima na natječaju, izraelsko-grčkim konzorcijem Aktor-HCH. Pojavila su se i nagađanja kako s crnogorske strane postoji otpor prema hrvatskom konzorciju u kojem je Institut IGH zbog navodnog kašnjenja radova na obilaznici u Kotoru. Takvu su informaciju iz IGH oštro demantirali, rekavši da nikakvih problema oko tog posla nije bilo.

– Od nas je tražena dodatna dokumentacija u vezi s tim projektom i ona je dostavljena u roku, poručili su nam iz IGH. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 88

OB
-obrisani-
15:37 09.02.2010.

lakše gospar, to je već u tijeku, brzo će autocesta do Dubrovnika, ovo je dobro jer nitko valjda nije lud da radi badava, nešto će se i zaraditi? ali što mene najviše veseli jest da će sada jure otvoriti nova radna mjesta za gastarbeitere zlovence, kod njih više nema posla, radit će oni za 500€ smještaj u baraci i kuhani krumpir tri puta dnevno, može ponekad i po polovicu kranjske....

Avatar Point_of_view
Point_of_view
15:44 09.02.2010.

@Venlo, Crna Gora je imala srece. Drugi ponudjac je za milijardu € skuplji. A bilo bi vjerojatno ovako: Izraelci dobiju posao, Konstruktor gradi a Crna Gora placa milijardu € vise. Dali je Konstruktor dobro kalkulirao svoju ponudu? Vidjecemo!

OB
-obrisani-
15:36 09.02.2010.

Posao je vrijedan 2,77 milijardi kuna !? Meni se čini da če tu dosta asfalta završiti u magli i da če jedan dio avtoputa Bar-Beograd biti makadam..