SURADNJA

Iran sprema desetke milijardi dolara investicija u turizmu

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Iran sprema desetke milijardi dolara investicija u turizmu
29.05.2015.
u 11:24
Po svijetu godišnje putuje oko sedam miljuna iranskih turista, a u tu zemlju, mahom na kulturne ture, odlazi više od deset tisuća Hrvata
Pogledaj originalni članak

Iran se želi pozicionirati kao turistička zemlja, a Hrvatska ima i veliko iskustvo i uspjeh u turizmu. Želimo vaša iskustva, zainteresirani smo za suradnju na koju pozivamo i privatni i javni sektor u Hrvatskoj, kazao je Masoud Soltanifar, potpredsjednik Irana i predsjednik Iranske organizacije za kulturno naslijeđe, umjetnički obrt i turizam povodom osnivanja radne skupine za turističku suradnju Hrvatske i Irana. Potpise na dogovor, koji zapravo oživljava sporazum o suradnji iz 2003., uz Soltanifara je u Rovinju stavio ministar turizam Darko Lorencin.

Gost iz Irana, koji sudjeluje na Izvršnog vijeća Svjetske turističke zajednice, najavljuje velike turističke planove svoje zemlje. Do 2025. sadašnjh između četiri i pet miljuna stranih posjetitelja žele uvećati na čak 20 milijuna. U planu je, kaže, gradnja hotela, aerodroma..., a počela je i obuka turističkih kadrova, Iran se želi profilirati kao zemlja prvenstveno kulturnog i zdravstvenog turizma, a domaćini računaju da će upravo dugogodišnje odsustvo iz globalnih turističkih tokova potaknuti veliku potražnju. Čeka se, naravno, veliki trenutak; skidanje sankcija najavljeno za početak srpnja ove godine.

- U Iranu se spremaju turističke investicije u vrijednosti od nekoliko desetaka milijardi američkh dolara. U pripremi je pravi bum zračnog prometa, povezivanje Irana sa čak četrdeset destinacija i, dakako, izgradnja porebne infrastrukture u samom Iranu - ilustrira razmjere iranskih ambicija Miroslav Dragičević iz zagrebačkog Horwath consultinga, koji je u prvim poslovnim kontaktima s iranskom stranom.

Tu zemlju, iz koje godišnje u svijet putuje oko sedam milijuna turista, već sada posjećuje više od deset tisuća Hrvata, kaže Dragičević. Većina odlazi na kulturne ture.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.