INTERVJU JULIJE DOMAC

Ima li Hrvatska jasnu viziju o energetici?

Ima li Hrvatska jasnu viziju o energetici?
09.03.2020.
u 14:21
Europska je unija donijela smjernice za novi iskorak energetske evolucije,odnosno razvoja tzv. “zelenih” energija, a Hrvatska se, kao njezina članica, svojom energetskom strategijom mora u to uklopiti.
Pogledaj originalni članak

Energetski institut Hrvoje Požar izradio je smjernice za izradu Strategije energetskoga razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom do 2050. U tim se smjernicama kao jedan od najvećih izazova navodi osiguravanje potrošačima konkurentne, održive i sigurne opskrbe energijom te smanjenje uvoza i investiranje u domaću proizvodnju energije.

Izjava ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julija Domca da “jedan Maribor ima više fotonaponskih ćelija od cijele Hrvatske” otvorila je niz hrvatskih energetskih pitanja.

Imamo li jasnu viziju o hrvatskoj energetici, koliko smo “zeleni” te koliko su u Hrvatskoj ključne teme energije i klime, odnosno klimatskih promjena, među ostalim, odgovara glavnom uredniku Poslovnog dnevnika Vladimiru Niševiću ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac, odnedavno i posebni savjetnik hrvatskoga predsjednika Zorana Milanovića za energetiku i klimu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SI
sisavac
11:48 12.03.2020.

sve dok postojeći energetski sustav, koji je robustan i za sada još uvijek predimenzioniran, bude mogao prihvaća sve ove nove 'zelene' energetske objekte, izvore, bude dobro. i imat ćemo dojam kako je zelena energija jako povoljna i da može bez problema zamijeniti konvencionalne izvore. ali mi znamo da ti zeleni izvori nisu ni lipe uložili u taj sustav za distribuciju energije, da su oni samo paraziti na organizmu koji je stvaran 80 godina. kad se u zelene izvore energije bude uključila i komponenta izgradnje, održavanja, amortizacije, ovog sustava, cijena te energije se neće više moći pokrivati iz velikih prihoda države na teret konvencionalnih izvora energije. a rh nema viziji o ničemu, nikad je nije ni imala, jer tko bi joj to napravio, tko bi to se uopće i usudio prihvatiti?! jer mi imamo svaku godinu-dvije neke izbore, koji priječe donošenje strateških odluka. dalmatinci bi jeftinu struju, al da nema termoelektrana kod njih, jer to smeta turizmu, pa ajmo gubiti u sustavu jednu ne krško, samo da bi nekome bilo lijepo, navodno... mi smo narod koji nije sposoban donijeti veliku odluku.