Kolumna

IKEA je strateška investicija

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
IKEA je strateška investicija
22.08.2014.
u 12:00
IKEA je zaposlila 340 hrvatskih građana, a njezin menadžment najavio je nove robne kuće, što znači još radnih mjesta.
Pogledaj originalni članak

U općoj depresiji zbog nedostatka investicija, u Hrvatskoj i trgovina namještajem može biti strateška investicija. Na otvorenje IKEA-e sjatio se cijeli politički vrh. Što, rekli bi kritičari, svjedoči o lošem stanju gospodarstva, ali švedski proizvođač namještaja nije obična trgovina i ne treba a priori umanjivati važnost tog ulagača.

IKEA je zaposlila 340 hrvatskih građana, a njezin menadžment najavio je nove robne kuće, što znači još radnih mjesta. Popularna IKEA privući će kupce iz cijele regije pa i šire, što znači punjenje proračuna. Ako se ostvare planovi nadležnih o prihodima od 60 milijuna eura u prvoj godini, IKEA će samo kroz PDV u proračun donijeti 110 milijuna kuna.

To je dovoljno za svaku treću božićnicu zaposlenika državne i javne uprave. Ne treba zaboraviti i poticanje drvne industrije. Istina, IKEA zasad surađuje samo sa dva proizvođača u Hrvatskoj, ali potencijal suradnje je velik i o domaćim poduzetnicima ovisi hoće li iskoristiti priliku koja im se nudi.

Hrvatska si ne može priuštiti luksuz rangiranja ulagača po atraktivnosti sektora u kojem rade, a birokracija nema pravo nikoga od njih, poput IKEA-e, tjerati da dozvole za rad čekaju šest godina.

>> Otvorena Ikea u Zagrebu! U prvih 8 sati 12.564 posjetitelja

>> 'Ikea će postati još jedna važna veza među ljudima iz regije'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:16 22.08.2014.

Da čovjek ne povjeruje kakve se sve besmislice mogu pročitati u Večernjaku. Konstatacija autorice da je IKEA strateški investor, jer je zaposlila 340 radnika, sa perspektivom daljeg zapošljavanja, u novim hipermarketima je preispoljna glupost. Tržište namještaja je u Lijepoj našoj ograničeno, pa će izvjesno IKEA izazvati zatvaranje drugih trgovina i otpuštanje radnika. Dakle radi se o prelijevanju iz praznog u šuplje, iz aspekta novog zapošljavanja. Medjutim IKEA prodaje gotovo isključivo namještaj iz uvoza (suradjuje sa dva proizvodjača iz Hrvatske!), bez perspektive značajnoog proširenja suradnje, što će dovesti do daljeg propadanja drvne industrije i nezaposlenosti. Dakle autorica pjeva Aleluju zbog otvaranja IKEA-e, umjesto da je napisala tekst "in memoriam" hrvatske drvne industrije. Medjutim ova pojava se može promatrati i sa druge strane, kao jedna od pozitiva neovisne Hrvatske, jer se uklapa u trend oslobadjanja domicilnih Hrvata od zamornog, dosadnog i opasnog rada u industriji, pogotovo drvnoj, pa je stoga razlog za euforično pjevanje, zar ne,

DU
Deleted user
13:38 22.08.2014.

Samo proizvodnja stvara dodatni kapita, a trgovina nikako. Pa ne treba biti ekonomista da to skužiš.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:25 22.08.2014.

Sve je to lijepo i zabavno, samo su mi pokvarili dojam poštenih i radišnih Šveđana jer su na otvorenju vodili kampanju SDP-ovom protukandidatu Josipoviću i najneuspješnijem ministru ikada B. Grčiću, koje bi i Milka Planinc izbacila iz partije koliko su strava.