'Ne plaćaju hrvatski PDV'

HUP zahtijeva oporezivanje inozemne prekogranične online trgovine

Foto: Getty
HUP zahtijeva oporezivanje inozemne prekogranične online trgovine
17.04.2020.
u 10:05
U HUP-u kažu kako velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini
Pogledaj originalni članak

Hrvatska udruga poslodavaca uputila je jučer prijedlog Ministarstvu financija da počne oporezivati inozemnu prekogranične online trgovine, a s tim prihodom pomogne hrvatskoj trgovini u kojoj je danas ugroženo više od 300.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta.

U HUP-u kažu kako velika većina inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet domenu te kod kupaca stvaraju zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini. Na računu ne iskazuju iznos PDV-a pa kupac nije ni u mogućnosti shvatiti da plaća, primjerice, 19% PDV-a trgovcu u nekoj drugoj zemlji. HUP stoga zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke.

– Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i „klasična“ trgovina, prilika je da država uprihodi i preko milijarde kuna godišnje samo iz te stavke. Najveće internet trgovine registrirane su u poreznim „oazama“ poput Rumunjske, Češke ili Cipra te, isključivo propustima naše porezne uprave, ne plaćaju hrvatski PDV koji je među najvećima u EU. Iz ove stavke država može i oformiti fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja – kazao je Denis Čupić, predsjednik HUP-Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara

On kaže kako strane online trgovine u Hrvatsku prodaju sve više, od parfema, obuće do frižidera, a uz to ne plaćaju naknade za ambalažni otpad, elektronički otpad i slično.

– Konkretno, to znači da kada kupite žvakaće gume od 5 kuna na kiosku – čak 1 kuna ide državi. Kada potrošite 5 kuna online, svih 5 kuna ode u neku drugu ekonomiju, a PDV nekoj drugoj državi dok tom stranom trgovcu ostane veći neto prihod. Takva neravnopravnost ugrožava tvrtke i zaposlene u trgovini u Hrvatskoj, a pogotovo u ovoj situaciji kada su domaće trgovine zatvorene, a inozemni online trgovci posluju bolje no ikada – poručuju iz HUP-Koordinacije neprehrambenih trgovina i trgovačkih centara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SA
sasoon
19:47 20.04.2020.

Šta pričaju gluposti, ako naručim sa njemačkog Amazona, naplate hrvatski PDV.

DU
Deleted user
10:30 20.04.2020.

Postoji zakon o sprečavanju dvostrukog oporezivanja, prema tome nošta od toga. Ak si platil gume u sloveniji i njihov pdv, ne plačaš ga i kod nas, ali ako tražiš povrat od slovenaca onda plačaš kod nas. I kaj bi sad vi???