Europska komisija ne dijeli optimizam Oreškovićeve vlade

Hrvatska neće rasti 2,1 posto, kako su tvrdili u veljači, nego 1,8 posto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tihomir Orešković i Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vrh Vlade: Tomislav Karamarko, Tihomir Orešković i Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tihomir Orešković i Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tihomir Orešković i Zdravko Marić
03.05.2016.
u 11:00
Pozitivno je što očekuju da će investicije nastaviti rasti, a ukupna kretanja u ekonomiji i rast BDP-a trebali bi dovesti i do povećanja zaposlenosti za jedan posto u ovoj i 1,4 posto u prošloj godini.
Pogledaj originalni članak

Europska komisija spustila je procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini s 2,1 na 1,8 posto, čime je pokazala da ne dijeli optimizam premijera Oreškovića i njegove Vlade. Još u veljači smatrali su da hrvatski BDP može rasti 2,1 posto, no tri mjeseca poslije korigirali su vlastite prognoze. I dalje vjeruju da rast od 2,1 posto možemo postići iduće godine. Također, Komisija u danas objavljenim prognozama ne očekuje da će premijer Orešković već ove godine "slomiti" javni dug, već će on i dalje lagano rasti, a iduće će se godine stabilizirati. Komisija se nigdje izričito ne referira na Vladu i predložene reforme, a korekciju tumači kao posljedicu manjeg rasta u zadnjem kvartalu 2015. nego što su očekivali.

Pozitivno je što i dalje vjeruju da će se ubrzati investicije, a ukupna kretanja u ekonomiji i rast BDP-a trebali bi dovesti i do povećanja zaposlenosti za jedan posto u ovoj i 1,4 posto u prošloj godini. Lani je zaposlenost povećana 1,7 posto. Sukladno tome, očekuje se i smanjenje stope nezaposlenosti za približno jedan postotni poen godišnje. Cijene će u ovoj godini i dalje će biti podložne deflacijskim pritiscima, a Komisija vjeruje da će zemlja konačno spustiti fiskalni deficit ispod traženih 3 posto na 2,7 posto, nakon snažne prilagodbe iz prošle godine.

Komisija procjenjuje da će eurozona ove godine umjereno rasti po stopi od 1,6 posto, dok bi prosječan rast svih država članica EU bio 1,8 posto.

>> Europska komisija očekuje reforme koje će otvoriti radna mjesta i smanjiti dug

>> SDP-ovci zabrinuti zbog sankcija Europske komisije nakon ukidanja odredbi Zakona o kvalifikacijskom okviru

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 89

Avatar Abcda
Abcda
11:38 03.05.2016.

Opet vam je naslov u suprotnosti sa tekstom. Pokazite malo vise respekta prema citateljima, pliz.

BE
berogrga
11:40 03.05.2016.

Zašto niste napisali da je EK korigirala prognozu zbog lošeg 4 kvartala prošle godine. Uglavnom, ništa što europska komisija prognozira nije fiksirano i vlada se treba otvoriti investicijama (interesa ima) i povlačenju novca iz eu fondova te rast uz dobru turističku sezonu može ići preko 2,5 posto. Sad vlada može pokazati koliko je sposobna jer svaki rast iznad 1,8 će biti zasluga ove vlade!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:10 03.05.2016.

Najvažnije je da smo pod jugoslavenskom partijom, sklonoj regionu i velikosrpskoj politici, propadali četiri godine.