TROŠKOVI ŽIVOTA

Hrana je u RH najskuplja stavka, evo koliko na nju trošimo u odnosu na druge građane EU

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Planinarski dom Grafičar otvorio uslugu "To go" za planinare
Foto: Pixabay
zdrava prehrana
29.12.2020.
u 06:33
Potrošnja kućanstava lani se kretala oko 40 milijardi eura te je dosegnula 73 posto vrijednosti hrvatskog BDP-a
Pogledaj originalni članak

Potrošnja kućanstava Europske unije na hranu i piće kretala se prošle godine oko 7 posto godišnjeg BDP-a i dosegnula vrijednost od 956 milijardi kuna. Hrvatska je prema udjelu izdataka za hranu u hrvatskom BDP-u od 13 posto iznad prosjeka – najvećim dijelom zbog toga što su cijene osnovnih prehrambenih namirnica gotovo ujednačene s prosječnim razinama u EU, dok nam je vrijednost BDP-a za trećinu manja od prosječnog nacionalnog dohotka u EU.

Što je zemlja siromašnija, njezini građani izdvajaju više dohotka za podmirenje osnovnih egzistencijalnih potreba, pa tako, navodi Eurostat, vrijednost izdataka za hranu najsiromašnije Rumunjske iznosi 16 posto BDP-a, ali odmah nakon njih je Hrvatska s udjelom od 13,3 posto. Slijedi Litva s 12 posto, Grčka s 11 posto, dok su za čelu kolone Irska i Luksemburg s udjelom izdataka za hranu u BDP-u države nižim od tri posto.

Hrvati su, prema analizi Eurostata, lani za hranu i bezalkoholna pića izdvojili 7,2 milijarde eura, a neusporedivo bogatiji Irci, zemlja s nešto manje od pet milijuna stanovnika, 8,2 milijarde eura. Slovenci su na hranu potrošili 3,6 milijarde eura, u apsolutnom iznosu slično kao i Hrvati s obzirom na broj stanovnika. Građane Srbije hrana je došla 7,2 milijarde eura, Bosne i Hercegovine 4 milijarde eura, Slovačke 9,1 milijardu eura, Mađarske 12,6 milijardi eura, Austrije 20 milijardi eura, a najmnogoljudnije Njemačke 185 milijardi eura.

U prosjeku stanovnici Europske unije za hranu izdvajaju 13 posto ukupnih izdataka za potrošnju kućanstava te na razini EU hrana predstavlja treći najveći trošak svakog kućanstava, i to nakon stanovanja i režijskih troškova, na koje odlazi gotovo svaki četvrti euro kućanstava, te prijevoza, koji odnese 13,1 posto kućnog budžeta. U Hrvatskoj je hrana najskuplja stavka i na nju otpada 18 posto izdataka kućanstava, a slijede troškovi stanovanja s oko 16 posto te prijevoza oko 10 posto.

Kućanstva u Rumunjskoj potrošila su oko četvrtine ukupnog budžeta na hranu i bezalkoholna pića (26%), a slijede domaćinstva u Litvi (20,2%) i Estoniji (19,3%). Nasuprot tome, udio izdataka za hranu i bezalkoholna pića bio je manji od 10% u tri države članice EU, i to Irskoj (8,6%), Luksemburgu (8,9%) i Austriji (9,7%). Ukupna potrošnja hrvatskih kućanstava lani se kretala oko 40 milijardi eura ili 293 milijardi kuna te je dosegnula 73 posto vrijednosti hrvatskog BDP-a. Veći udio privatne potrošnje u BDP-u unutar EU ima samo Grčka – 76 posto, dok u prosjeku vrijednost potrošnje kućanstava iznosi 53 posto BDP-a Europske unije. Inače, prema analizi Eurostata prije deset godina Hrvati su za hranu trošili 5,9 milijardi eura, a Slovenci 3 milijarde eura.

Od tada su hrvatski izdaci za hranu porasli za četvrtinu, odnosno 25 posto, dok je potrošnja Slovenaca za hranu skočila 20 posto. Slovenija u međuvremenu nije gubila stanovništvo kao Hrvatska. Gleda li se prethodna 2018. godina, ukupna potrošnja za hranu u Hrvatskoj je u godini dana skočila oko 322 milijuna eura, a u Sloveniji 137 milijuna eura. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

SL
slavenZadravec
07:42 29.12.2020.

Zapanjujuće je to zaostajanje Hrvatske prema usporedivim državama od početka devedesetih do danas.

Avatar Krile102
Krile102
06:48 29.12.2020.

Ne ,ne treba nam vlastita poljoprivreda.Ne ,ne treba nam vlastita preradjacka industrija ,pa mi smo dio sada velikog trzista...Zemlja koja ne proizvodi svoju hranu dostatnu za vlastite potrebe siromasna je zemlja

VI
Vito
06:51 29.12.2020.

Ma stvarno ??? Opet pokušavate "mazati oči" čitateljstvu??? Zašto podcjenjujete čitateljstvo ovakvim naslovima??? Hrana u Hrvatskoj je jednake cijene kao po cijeloj EU. Jedina razlika je u plaćama koje su u Hrvatskoj minimalno ČETIRI PUTA (4 X) manje od plaća u EU. Dovoljno je pitati rodbinu u bilo kojoj EU državi koliko košta kila kruha i litra mlijeka te koliko za tu cijenu možemo kupiti hrane u Hrvatskoj. Nije hrana skupa nego Hrvati i Hrvatice za svoju mizrnu plaću moraju hraniti ne samo sebe i svoju obitelj, nego i cpaka te njemu slične parazite, uhljebe, krave muzare koji ništa ne radeći redovno dobivaju i po deset puta veću "plaću" od stvarnog proizvodnog radnika kojem capak & co. sad zabranjuju rad, ali ne i plaćanje državnih nameta i vraćanje lihvarskih kredita. Samo se zapitajte: koliko je anemičar sa svojom vladom izgradio tvornica tijekom svog mandata od šest (6) godina??? NULA Koliko je zaposlio parazitra? Više tisuća. Nije njegov hdz pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske bez veze i dokaza. Sve je povezano i dokazano. Čak i ustavni suci i crhovni sud imaju u svom članstvu hdz - ovce koji su izabranu u vrijeme pljačke Hrvatske. A vi nama da je hrana u Hrvatskoj najskuplja. Ne, Hrvatska je najskuplja država zbog aparatčika koji se razmnožavaju kao korov i crpe stanovništvo više nego u bivšoj državi.