Nova kategorizacija

Hoteli s pet zvjezdica više ne moraju imati bazen i saunu

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Hoteli s pet zvjezdica više ne moraju imati bazen i saunu
15.06.2016.
u 11:09
Da bi hotel bez bazena dobio pet zvjezdica morat će na sadržajima poput kongresne dvorane i slično skupiti 450 od maksimalnih 1100 bodova
Pogledaj originalni članak

Hoteli od početka iduće godine više neće morati na recepciji imati telefon, telefaks, e-mail i sef za goste, niti će imati obvezu čuvati prtljagu dulje od jednog dana. U kupaonicama više neće biti propisana kada, bit će dovoljan i tuš, a hotelske sobe domaćini ubuduće neće biti obvezni opremati radijem, pay TV-om, prešom za hlače ili dodatnim jastukom kao sada. Pet će zvjezdica hotelske kuće, kako se i najavljivalo, ubuduće moći dobiti i nemaju li bazen, saunu, fitness ili jacuzzi.

Sve će te sitnice i krupnice, dakako, hoteli moći imati kako bi dodatno ugodili svojim gostima, a za to će biti nagrađeni i bodovima. Za ilustraciju, da bi hotelska kuća bez bazena nakon 1. siječnja 2017. dobila pet zvjezdica morat će na drugim sadržajima, poput kongresne dvorane ili sl., skupiti najmanje 450 od maksimalno mogućih 1100 bodova.

Suvremene potrebe

Te je novosti potpisao ministar turizma Anton Kliman. Ukupno je izmijenio četiri pravilnika koji ublažavaju uvjete za dobivanje kategorije hotela i hostela, te omogućuju dizanje kvalitete u kampovima i na poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave turizmom, a cijeli je posao zaključen nakon što je u veljači provedena javna rasprava. Početni je cilj bio riješiti sektor suvišnog birokratiziranja i zastarjelih propisa, te pojednostaviti posao budućim investitorima.

– Čuli smo mišljenje širokog kruga ljudi iz turističkog sektora, a promjenama uklanjamo prepreke koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Osim što će to biti olakšanje za investitore, time kategorizaciju prilagođavamo suvremenim potrebama današnjeg turista – ističe ministar Kliman. Sve novosti, osim onih koji se odnose na hotele, stupaju na snagu odmah, a jedna od njih je, recimo, i da sve nove privatne sobe, apartmani, kuće za odmor, hosteli, odmarališta... mogu dobiti i samo dvije zvjezdice. Dosad su, naime, najniža moguća kategorija bile tri zvjezdice.

Što je to glamping?

Sve brojniji hosteli, pak, više ne moraju imati noćne ormariće, noćne svjetiljke i stol sa stolcem u svakoj sobi. Telefonske veze mogu počivati i na mobilnim telefonima, a ne samo na fiksnima kao dosad. Po dvije sobe za goste na poljoprivrednim gospodarstvima, kategorizirane sa dva sunca, moraju imati barem jednu kupaonicu; po novom nije dovoljna zajednička na hodniku. Nema više suvišnih odredbi poput one o visini stropa u sobama na obiteljskom gospodarstvu. Novost je i uvođenje tzv. glampinga, pokretnih objekata za kampiranje od čvrstog materijala, neobičnog oblika ili na neobičnom mjestu (na stupovima, stijeni, vodi, na drvetu ili pod zemljom). U kampovima su postroženi uvjeti za dobivanje najviše kategorije od pet zvjezdica; moraju imati više obiteljskih kupaonica, sanitarija za djecu i perilica za rublje nego dosad.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BE
BeroII
14:54 15.06.2016.

Sve se svodi na podilaženju krupnom kapitalu. Ova nova pravila propisivala je očito udruga privatnih hotelijera. Isto sam tako siguran kako se, unatoč ukidanja velikog broja obveza, cijena korištenja neće usklađivati s tim činjenicama i neće se smanjivati.