Fondovi bi mogli odobravati i zajmove

Hanfa najavljuje lakše i jefitnije licenciranje fondova – žele da ih se osnuje više kako bi "uletjeli" s financiranjem umjesto banaka

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Hanfa najavljuje lakše i jefitnije licenciranje fondova – žele da ih se osnuje više kako bi "uletjeli" s financiranjem umjesto banaka
03.05.2021.
u 13:11
Regulator je predstavio novu direktivu Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) koja proširuje obvezu izvještavanja na sva velika poduzeća, ne samo ona koja su subjekti od javnog interesa, te sve male i srednje poduzetnike koji su uvršteni na uređenom tržištu
Pogledaj originalni članak

Savjet Hanfe raspravljao je o mogućnosti liberalizacije zakonodavnog okvira za alternativne investicijske fondove, ponajprije o nižim naknadama za licenciranje i jednostavnije odobrenje rada kako bi potaknuli osnivanje što više novih fondova i njihovo jače ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

– Kako bi se u Hrvatskoj otvorio prostor za takav oblik alternativnog financiranja poduzeća, a posebno zbog krize prouzročene pandemijom, razgovaralo se o mogućim zakonskim promjenama koje bi s manjim brojem godišnjeg izvještavanja i jednostavnijim procesom licenciranja ubuduće rasteretile društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima čija ukupna imovina ne prelazi 350 milijuna kuna, s korištenjem financijske poluge, odnosno 1,4 milijarde kuna bez financijske poluge i prava isplate ulaganja u roku od pet godina – najavio je regulator.

Promjene bi, kažu, obuhvaćale i niže naknade za licenciranje za sva društava s imovinom do 750 milijuna kuna, s korištenjem financijske poluge, odnosno do 3,8 milijardi kuna bez financijske poluge, kao i lakši postupak registracije umjesto dosadašnjeg obveznog postupka odobrenja od Hanfe za sve alternativne investicijske fondove koji su namijenjeni isključivo profesionalnim i kvalificiranim ulagačima. Raspravljalo se i o mogućnosti da zatvoreni alternativni investicijski fondovi pod striktnim uvjetima mogu odobravati i zajmove budući da sada postoji potreba za jačanjem nebankarskog financiranja koji u Hrvatskoj u odnosu na neke druge EU članice još nije dovoljno razvijeno.

Imovina alternativnih fondova u Hrvatskoj trenutačno ima udio u BDP-u tek 1,1 posto, što je znatno manje od prosjeka cijele Europske unije gdje im ukupna imovina čini 48,4 posto BDP-a. Predstavljen je i novi prijedlog Direktive Europske Komisije –Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) koja proširuje obvezu izvještavanja na sva velika poduzeća, ne samo na ona koja su subjekti od javnog interesa, te sve male i srednje poduzetnike koji su uvršteni na uređenom tržištu. Prema novim pravilima, izvještavanje za velika društva započinje od 2024. Od obveze primjene će biti isključena mikrodruštva, a za mala i srednja poduzeća predviđen je phase-in period od  tri godine: početak obveze izvještavanja je 2027. S obzirom na podatke iz 2026. Hanfa je i prije Direktive još u ožujku ove godine donijela Smjernice za izradu i objavu ESG relevantnih informacija izdavatelja kojima se definiraju rokovi i mjesta objave nefinancijskih izvještaja te daju upute vezane uz primjenu regulative odnosno standarda nefinancijskog izvještavanja.

Savjet je razmatrao i trenutačno stanje leasing moratorija i reprograma s obzirom na to da je 86 posto svih aktivnih reprograma isteklo u travnju. Regulator je triput izdao preporuke o olakšanju financijskog položaja onih primatelja leasinga koji su do pandemije redovito podmirivali obveze, a do 30. lipnja 2021. leasing društva za navedene primatelje leasinga nisu trebala formirati ispravke vrijednosti.

– Prema očitovanjima leasing društava Hanfi u sljedećem se razdoblju planiraju odobravati reprogrami ili drugi načini restrukturiranja po istecima moratorija, posebno za korisnike iz najrizičnijih djelatnosti, no uz individualan pristup prilikom odobravanja ovisno o poslovanju primatelja leasinga, vrsti leasing-ugovora i vrsti objekta – najavio je regulator.

Leasing društva izvijestila su da je u 2020. zbog pandemije vrijednost novozaključenih ugovora pala u odnosu na 2019. za 35 posto, a troškovi ispravka vrijednosti za gubitke od umanjenja za 73 posto, pri čemu je ukupna dobit svih društava nakon oporezivanja manja za 71,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč tome, sva leasing društva krajem 2020. ostala su kapitalno adekvatna, a regulatorni kapital svih leasing društava iznosi 2,1 mlrd. kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.