Istraživanje

GfK: Spar u 2011. najbrže rastući trgovac u Hrvatskoj

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
GfK: Spar u 2011. najbrže rastući trgovac u Hrvatskoj
13.04.2012.
u 20:10
Austrijski trgovački lanac rastao je po stopi od 30 posto, slijede diskonteri Lidl i Kaufland sa stopom rasta od 15 posto.
Pogledaj originalni članak

Trgovački lanac Spar/Interspar prošle je godine zabilježio najbrži rast tržišnog udjela od čak 30 posto – i to bez značajnijeg ulaganja u nove prodajne objekte, podaci su istraživanja GfK.

U godini rasta inflacije i nezaposlenosti te pada potrošnje, u kojoj je kupovna moć bila samo 34 posto europskog prosjeka, Spar je, tvrdi se, profitirao zahvaljujući kombinaciji nekoliko čimbenika. Bazu kupaca povećali su čak devet posto, dok i novi i stari kupci u odnosu na 2010. troše više i češće kupuju u Sparovim trgovinama.

>>Promjena tržišnog udjela lanaca 2011. vs. 2010.

Istraživanje je pokazalo kako u situaciji podijeljene lojalnosti Spar svakom pojedinom lancu iz top 10, među kojima je Konzum i dalje nedodirljivi lider, uzima više kupaca nego što oni uzimaju njemu. Sličan, ali u odnosu na Spar manji rast, ostvarili su Kaufland i Lidl (oba po 15 posto), uz razliku što je Lidl otvorio sedam novih diskontnih trgovina, a Kaufland samo jedan hipermarket. Osim Spara, Kauflanda i Lidla, godinu su, kada je o tržišnom udjelu riječ, uspješno završili i Konzum, dm, Plodine i Diona, dok su ostali trgovci s top ljestvice zabilježili pad udjela u 2011. godini.

Istraživanje GfK pokazalo je, među ostalim, i kako unatoč povećanju PDV-a sa 23 na 25 posto, građani Hrvatske ipak nisu pohrlili u masovnu kupnju preko granice. Odlazak građana u susjedne zemlje i dalje je na razini od 15-ak posto kućanstava, no zamjetno je da u Hrvatskoj raste kupnja poticana letcima, sa 15 na čak 27 posto u posljednjih pet godina. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.