Sumnjivi poslovi načelnika Milne

Frane Lozić iz općinske blagajne plaćao nesagrađene suhozide

Foto: ARHIV VL
Frane Lozić iz općinske blagajne plaćao nesagrađene suhozide
28.01.2010.
u 08:30
Na zahtjev USKOK-a, istraga je proširena. Osim poznate dvostruke prodaje Češkog kampa, krivotvorenja, nenamjenskog trošenja, sada su pod povećalom suhozidi te upravlajnje poslovnim prostorom Svarčić.
Pogledaj originalni članak

Protiv Frane Lozića, načelnika Milne, na zahtjev USKOK-a, Istražni centar Županijskog suda u Splitu proširio je istragu vezanu za slučaj prodaje zemljišta zvanog Češki kamp.

Lozić je, naime, 2006. godine potpisao predugovor o prodaji općinske nekretnine s australskom tvrtkom Byron Corporation, pri čemu se koristio lažnom suglasnosti sa sjednice Općinskog vijeća od 27.ožujka 2006. koja nije održana, prešutivši da je godinu prije za istu nekretninu zaključio predugovor s tvrtkom Dansen Dalmatica koja je uplatila predujam od četiri milijuna kuna. Taj je novac, kao i dio „kapare“ od 10.000 eura koju su uplatili Australci, umjesto za gradnju obilaznice, nenamjenski potrošio za rashode tekućeg poslovanja Općine.

No, osim prodaje Češkog kampa, sumnjivi su još neki Lozićevi poslovi. U ožujku 2006., uime Općine Milna, sklopio je ugovor s građevinskim obrtom Faloška za gradnju suhozida na protupožarnim putevima, zbog kojega je pokrenuta istraga i protiv vlasnika obrta Stjepana Livačića. Naime, prvo su ugovor potpisali bez znanja Općinskog vijeća, a potom ih se tereti da je Livačić Općini ispostavljao račune i za radove koji nisu obavljeni. Plaćeni su, iako je Lozić navodno znao da je izvedeno manje radova te nije organizirao nadzor. Sudski vještak za graditeljstvo utvrdio je da je obrt Faloška sagradio suhozide vrijedne 324.715 kuna, a plaćeno je 662.460 kuna.

Uz Lozića, u trećem je slučaju istraga pokrenuta protiv Tonća Kordića. Lozića se tereti da je kao službena osoba, s ciljem da drugoj fizičkoj osobi pribavi znatnu imovinsku korist iskoristio svoj položaj i ovlasti, a Kordića da ga je u tome poticao.

Od Kordića je Općina 2001. kupila za 56.550 kuna zemljište, u naravi općinski komunalni deponij. Plaćeno mu je 36.550 kuna jer je 20.000 kuna dugovao za korištenje općinskog poslovnog prostora Svarčić. Zakupninu i dalje nije plaćao, a prostor je dao u podzakup i na taj je način zaradio 66.000 kuna.

Pred istražnim sucem Lozić se branio šutnjom. Livačić je izjavio kako je obavio sve radove za koje je sklopio ugovor s Općinom, a Kordić je u svom iskazu naveo kako se dogovorio s Lozićem da neće plaćati zakupninu te da je imao njegovo usmeno odobrenje za davanje prostora u podnajam.

Nakon istrage, znat će se ima li elemenata za podizanje optužnice.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TU
tutle
09:17 28.01.2010.

a je li i Frane kradezeovac ? ako jeste onda je to normalno kradeze ponašanje

KA
karambita
10:12 28.01.2010.

\"Suhozid\", ljudi moji a sta znaci ta rijec???? Joj sto nas bombardiraju sa novim izrazima, tko ce ovo vise preziviti

OB
-obrisani-
09:22 28.01.2010.

Običan Slavonac;Podravac,Zagorac i svi ostali nemaju ni za kruh a kamoli da idu jedan dan na more!Ali bitno je da mi imamo rvacku,zato braćo glasajte za adeze jer kad uđemo u EU \"sigrno\" će te imati europske plaće!