Stagnacija u 2013.

Financijski direktori: I 2014. godine raste nezaposlenost

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Financijski direktori: I 2014. godine raste nezaposlenost
10.07.2013.
u 14:26
Polovica ispitanika smatra da su bankovni krediti uobičajeno dostupni, a više od polovice ispitanika ne smatra ih ni privlačnima niti neprivlačnima.
Pogledaj originalni članak

Financijski direktori u Hrvatskoj pesimistični su što se tiče procjene stope nezaposlenosti u 2014. godini te ih čak 73,7 posto očekuje da će doći do porasta broja nezaposlenih, pokazalo je istraživanje Deloittea provedeno u Hrvatskoj i još 12 zemalja srednje Europe.

Jedan od glavnih prioriteta za čak 26 posto financijskih direktora u Hrvatskoj jest financijsko i operativno restrukturiranje. Osim na restrukturiranje, direktori će biti fokusirani i na rast prihoda na postojećim tržištima te na smanjenje direktnih troškova.

42 posto direktora očekuje nastavak recesije

"Ovakvi nalazi ne čude, s obzirom na to da je spremnost na poduzimanje rizika niska (18,4%) i da nijedan financijski direktor u Hrvatskoj ne predviđa rast BDP-a te da smatraju da će nezaposlenost i ove godine rasti", naveo je Juraj Moravek, partner u Deloitteovom Odjelu revizije, pišu u priopćenju iz Deloittea.

Polovica ispitanika smatra da su bankovni krediti uobičajeno dostupni, a više od polovice ispitanika ne smatra ih ni privlačnima niti neprivlačnima. U pogledu makroekonomskih kretanja došlo je do smanjenja udjela financijskih direktora najvećih tvrtki u Hrvatskoj koji očekuju nastavak recesije (42 %) u odnosu na kraj prošle godine, kada ih je više od polovice predviđalo nastavak pada", istaknuo je Moravek. "S druge strane, većina ispitanika u 2013. očekuje stagnaciju, a nitko nije predvidio rast BDP-a koji bi prešao 1,5 posto", navodi Moravek.

>>Krizi unatoč u prvoj polovici 2013. 11 posto više poslova nego lani

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.