hub

Eurozona opstaje, Hrvatska se treba pripremati za euro

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Eurozona opstaje, Hrvatska se treba pripremati za euro
07.11.2011.
u 20:00
Banke: Teže je pokriti zahtjeve Basela III nego gubitke zbog obveznica.
Pogledaj originalni članak

Indikacije su takve da će eurozona opstati. Za nekoliko godina Hrvatska bi trebala početi raditi na tome da joj se priključi – sažeo je Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike, poruku koju nameće nova analiza Hrvatske udruge banaka pod nazivom "Kada države bankrotiraju: izgradnja nove arhitekture financijske stabilnosti u eurozoni", predstavljena u povodu godišnje skupštine Hrvatske udruge banaka.

Minus 200 mlrd. eura

Modus stabilnosti i razdvajanja fiskalnih od financijskih teškoća Europa je, kaže Šonje, našla u fondu EFSF koji će spasiti sistemski važne banke onda kad to nacionalne vlade ne mogu, a trenutačni vlasnici nemaju interesa.

– Eurozona će u nekom obliku sigurno opstati. Ono što se događa teška je i mukotrpna izgradnja financijske stabilnosti za slučaj krize koja je nedostajala u sustavu eurozone. Zasad se čini da je uspijevaju uspostaviti – istaknuo je Šonje.

EFSF je prvotno osnovan kako bi pomagao prezaduženim državama, a nakon što je Grčka bankrotirala, funkcija mu je proširena i na dokapitalizaciju banaka izloženih riziku zbog kupnje grčkih obveznica.

Prema procjenama nadzorne institucije European Banking Authority, bankama će za dokapitalizaciju nedostajati 108 mlrd. eura, uz pretpostavljenu adekvatnost kapitala od devet posto i stagnaciju ili blagi rast u EU – otkriva Šonje, no razni scenariji predviđaju minus i do 200 milijardi eura.

U fondu EFSF novca, pak, ima i više nego dovoljno, čak i za najcrnji scenarij. Analitičari smatraju da ga njemačke, francuske, pa ni talijanske banke neće ni trebati, namijenjen je ponajprije bankama s Cipra, iz Grčke i možda Portugala.

Nema slobode

No, od pokrića gubitaka po obveznicama mnogo su veći zahtjevi za regulacijom koje nameće Basel III.

– Strogost nove regulacije znatno je veći uzrok potrebe za dokapitalizacijom. No, adekvatnost kapitala u Hrvatskoj daleko je iznad matica koje će ga morati povećati. Posljedica je sve manje slobode, posebno zaduženih nacija, u vlastitoj monetarnoj politici – istaknuo je Šonje, navodeći kao primjer talijanskom parlamentu nametnuto pomicanje dobi za mirovinu sa 65 na 67 godina.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

AI
aids
21:00 07.11.2011.

Hrvatska se treba pripremati za euro...hiihihi a kolike će nam biti plaće 349,99 eura...što sve si možemo nakupovati .haahhaah

SP
Spajki
21:02 07.11.2011.

vidi... jos nije propao euro... ajmo ga pod hitno uvest...

UI
uvijek i sve
20:51 07.11.2011.

A vidi naših bankara, naših spasitelja!