stambeni krediti

Erste banka ponudila rješenja za lakšu otplatu kredita u švicarcima

Foto: Arhiva VL
Erste banka ponudila rješenja za lakšu otplatu kredita u švicarcima
14.09.2010.
u 07:00
Od početka listopada automatski se primjenjuje za 0,25 postotnih bodova niža kamata za stambene kredite. Moguće je produžiti otplatu i ugovoriti veći ostatak vrijednosti.
Pogledaj originalni članak

Zbog otežane otplate kredita vezanih uz švicarski franak Erste banka ponudila je nižu kamatu i još dvije mogućnosti prilagodbe kojima je moguće smanjiti mjesečnu ratu. Korisnici stambenih kredita za kupnju i izgradnju nekretnina te adaptaciju nižu ratu mogu plaćati već od sljedećeg mjeseca, za anuitet iz listopada. Prva je ponuđena mjera automatsko smanjenje kamate za 0,25 postotnih bodova, uz uvjet da nova kamata ne bude niža od pet posto. Nova je opcija produljenje roka otplate kredita do najviše deset godina, s tim da ukupan rok otplate može biti 30 godina. Klijentima je ponuđena i mogućnost ugovaranja ili povećanja već ugovorenog iznosa takozvanog ostatka vrijednosti do najviše 40 posto ugovorene glavnice. Korisnici kredita mogu kombinirati sve ponuđene mjere istodobno bez plaćanja naknada koje im banka neće zaračunati niti u slučaju da se bilo kada odluče vratiti na stari model otplate. No, plaća se solemnizacija aneksa ugovora. Ako, primjerice, klijent koji već četiri godine otplaćuje kredit u protuvrijednosti 100 tisuća franaka na 20 godina, uz kamatu od 5,25 posto, produlji rok otplate za deset godina, uz novu kamatu mjesečna rata smanjit će mu se sa 674 franka na 501 franak. Ugovori li i ostatak vrijednosti od 40 posto, novi anuitet bit će mu 526 franaka. Dužnik može i konvertirati kredit i vezati ga uz euro, uz naknadu od 0,1 posto, a u tom će ga slučaju otplaćivati uz kamatu 5,9 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar guten_tag
guten_tag
08:04 14.09.2010.

čista lopovština . vlada će gadno pogriješiti ako ih ne oporezuje , samo da se zna tko je gazda. evo primjera kako banke potkradaju građane . podravska banka je preuzela tj . otkupila potraživanje kredita za otkup stanova na koje je postojalo stanarsko pravo. u ugovoru stoji da se rate obračunavaju prvog u mjesecu i to valuta € puta srednji tečaj hnb-a u kn . tako izračunata rata prvoga u mjesecu se plaća uplatnicom koju banka šalje dužniku. već četiri godine građani koji imaju taj kredit otplaćuju po tom modelu kredit . sada su se u podravskoj banci dosjetili kako da građanima zavuku ruku u džep pa im šalju tzv . tečajnu razliku jer eto rate se plaćaju do petnaestog u mjesecu pa tobože nastaje razlika koju trebaju dužnici platiti . nigdje u ugovoru ne stoji da je važeći tečaj na dan kada je dospijeće rate već stoji da je obračun svakoga prvog datuma u mjesecu . eto kako \"menadžeri\" imaju genijalne ideje , nekoliko kn puta par tisuća dužnika kredita i eto novca ni orao ni kopao . molio bih nekoga tko raspolaže znanjem iz toga područja da prokomentira pravno ovu situaciju , kako im se suprostaviti .

Avatar guten_tag
guten_tag
08:23 14.09.2010.

vezano za ovu ponudu erste banke : smislili su način kako još više novca uzeti tim zajmoprimcima koji su nasjeli na ovu prijevaru sa stranim novcem . nikome u hr ne treba strani novac za plaćanje osim onima koji idu van ili poduzećima koja posluju sa inozemstvom , sve se plaća kn . jeste li se zapitali zašto građanima na silu odobravaju zajmove u stranom novcu . odgovor je zbog tečajne razlike i jednokratno vam otmu 1,5 -2 .0 % prilikom konverzije u kn . sada nude tzv . spas , međutim to je prijevara , onaj tko ne može plaćati kredit neka jednostavno prekine otplatu ne mogu vam ništa . imate mogućnosti samo malo razmislite.

10
10ye
10:45 14.09.2010.

Ovo što rade banke u Hrvatskoj s ratama kredita u Njemačkoj je nepoznata pojava. Ne može vam netko dogovoriti ratu od recimo 100 a onda je uskoro promijeniti u 130. To je čista prijevara i krađa. Banke moraju sebe osigurati od promjena tečaja i cijene kapitala ali to mora imati jasan mehanizam i granice. Ovo što se sada zbiva s ovim kreditima u švicarskim francima je prava svinjarija jer su banke uz to što zarađuju na tečaju još i povećale bez ikakvog ekonsmkog opravadanja kamate na te kredite i pljačkaju svoje klijente. Formalno ih ugovori pokrivaju ali i zelenaši i reketari znaju imati ugovore pa je svejedno to nelegalno. Ako su Vlada i HNB doista u službi građana ne bi smjeli tolerirati takvu situaciju.